Μεζέδες για ούζο: 45 συνταγές όλο καλοκαίρι

Ούζο και μεζές. Μια μικρή απόλαυση προορισμένη για να μοιράζεται. Δίπλα στο κύμα, στο μπαλκόνι, στην αυλή, στις διακοπές ή στην πόλη -όπου και αν βρισκόμαστε αυτό το μικρό τελετουργικό μας συνδέει αμέσως με την πιο ανέμελη πλευρά της ζωής. Συλλέξαμε λοιπόν εδώ 45 συνταγές για μεζέδες που ταιριάζουν γάντι με την ουζοποσία. Διαλέξτε, καλέστε τους φίλους και πιείτε στην υγεία του καλοκαιριού.
Πώς σερβίρουμε το ούζο
Παγωμένο, σκέτο, με παγάκια, με νερό, με νερό και παγάκια. Στη Λέσβο, το σερβίρισμα έχει τη δική του ιεροτελεστία και ακολουθεί συγκεκριμένη σειρά: πρώτα μπαίνει το ούζο στο κανονάκι (το ειδικό μακρόστενο ποτήρι που ανοίγει στο πάνω μέρος), έπειτα μπαίνει το νερό και στο τέλος ο πάγος, σε μικρή ποσότητα και μόνο αν θες. Όπως και να το πίνει κανείς, το εθνικό μας ούζο είναι ένα θαυμάσιο, αρωματικό, καλοκαιρινό ποτό με μια χαρακτηριστική γλυκιά και συγχρόνως επιθετική γεύση που αποζητάει μεζέ. Ναι, το ούζο –σε αντίθεση με το τσίπουρο– δεν πίνεται σκέτο!
Οι μεζέδες που του ταιριάζουν
Όσο πιο απλά, τόσο πιο καλά λένε οι ειδήμονες και σερβίρουν ούζο με μια ντομάτα κομμένη στα τέσσερα με χοντρό αλάτι, λίγες φέτες αγγούρι, κασέρι Σοχού, δύο ελιές και μία φέτα ψωμί – άντε και μια αντσούγια. Το ούζο είναι ο διαχρονικός σύντροφος του ψημένου στα κάρβουνα χταποδιού. Η γλύκα του σε συνδυασμό με την καψαλισμένη μαστιχωτή σάρκα του χταποδιού είναι αχτύπητη. Όστρακα με έντονη τη γεύση του ιωδίου, φούσκες και καλόγνωμες είναι ένας εκλεκτός μεζές, καθώς και γαύρος μαρινάτος, τηγανητά κολοκυθάκια με τζατζίκι, σαρδέλες παστές. Αλλά και ταραμοσαλάτες με ζωντανό ταραμά, κοπανιστή, τυροκαυτερή. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο ψωμί: απαραιτήτως ολόφρεσκο, ζυμωτό, πολύσπορο, με γλυκάνισο, για να συνοδεύει τη γλυκανισάτη γεύση του ούζου.
Δείτε εδώ 45 συνταγές για ουζομεζέδες