Μια πρόταση που ανοίγει νέους δρόμους στους αγρότες - Τι ειπώθηκε στο Τυμπάκι (φωτο)

mesaralive.gr  06 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Μια πρόταση που ανοίγει νέους δρόμους στους αγρότες - Τι ειπώθηκε στο Τυμπάκι (φωτο)

Με τη συμμετοχή να ξεπερνά κάθε προσδοκία, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Τυμπάκι, από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αγροτικό Συλλογο της περιοχής

Στη διάρκεια της  οι αγρότες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο θα αναδείξουν τα προϊόντα τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα έχουν μια συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία με τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του Τουρισμού.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά είχαμε και τη δέσμευση ότι μέσα από ύπαρξη συγκεκριμένων προϋποθέσεων, τα ντόπια αγροτικά προϊόντα εχουν τη δυναότητα να απορροφώνται άμεσα από τα ξενοδοχεία του Ηρακλείου, αλλά και πως οι ξενοδόχοι είναι διατεθειμένοι ακόμη και να χρηματοδοτήσουν οργανωμένες προσπάθειες, η υπόθεση για την αναβάθμιση των προϊόντων, περνά στα χέρια των αγροτών.

Στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού σχολείου Τυμπακίου, οι αγρότες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τους αρμόδιους τον τρόπο μέσα από τον οποίο θα υπαρξει άμεση, εποικοδομητική και συνεχής συναργασία ανάμεσα σε αγροτικούς παραγωγούς και ξενοδόχους.

Το λόγο αρχικά πήρε ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη δυναμική που έχει το Τυμπάκι, στις δυνατόητες και τις προοπτικές της περιοχής. Είναι δεδομένο, όπως είπε ότι η Μεσαρά και δη το Τυμπάκι, αποτελούν την περιοχή εκείνη που έχει αποδείξει πως οι αγρότες είναι πρωτοπόροι. Είναι ενα παραγωγικό εργατικό δυναμικό που συμμορφώνεται και ακολουθεί με τα δεδομένα που διαμορφώνονται και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τις διεθνείς συνθήκες και τη νομοθεσία, καταφέρνοντας να παράγει τεράστιες ποσότητες ποιοτικών προϊόντων.

Εξέφρασε δε την άποψη πως η χθεσινή εκδήλωση θα έχει και συνέχεια αποτελώντας το έναυσμα για σημαντικές εξελίξεις μεταξύ της συνεργασίας ξενοδόχων και αγροτών, φέρνοντας στο πρόσκήνιο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης στην τοποθέτηση του σημείωσε πως τα κρητικά προϊόντα, που είναι μέρος του κρητικού τρόπου ζωής, μπορούν και πρέπει να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο, να αναπτυχθεί και να συστηματοποιηθεί η συνεργασία αγροτών και ξενοδόχων και να συνδυαστούν τα προϊόντα ακόμη περισσότερο με μια ήπια μορφή Τουρισμού. Παράλληλα δεσμεύτηκε πως αν υπαρχει στο άμεσο μέλλον η δυνατότητα από οποιαδήποτε ομάδα παραγωγών, για σταθερή τροφοδοσία στην τρέχουσα τιμή της αγοράς, τότε ο ίδιος είναι βέβαιος πως θα υπαρξει άμεση και συνολική απορρόφηση των παραγόμενων ποσοτήτων.
«Κλειδί» όπως τόνισε είναι οι έμμεσες εξαγωγές και εξήγησε πως αν ξεπεραστούν τα προβληματα του παρελθόντος, τα οποία ταλανίζουν ως σήμερα τον πρωτογενή τομέα, τότε οι αγρότες θα καταφέρουν να οργανωθούν και να πετύχουν όλοι το στόχο τους που είναι η ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων μέσα από τον Τουρισμό και φυσικά το κέρδος για όλες τις πλευρές.

Ο κ. Νίκος Φουντουλάκης, Σύμβουλος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλειου ανέφερε πως οι ξενοδόχοι αυτό που θέλουν είναι η συνεργασία με τους αγρότες. Θα ειναι όπως είπε το ιδανικό για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού. Τόνισε όμως πως δυστυχώς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί αφού οι αγρότες δεν μπορούν να συνεργαστούν και να συστηματοποιήσουν τη δουλειά τους. Και κατέληξε λέγοντας ότι οι ξενοδόχοι είναι διατεθειμένοι ακόμη και να χρηματοδοτούν τους αγρότες προκειμένου να ενισχύουν την προσπάθεια τους!

Ο κ. Αντώνης Πλάτσης, επιθεωρητής Συστημάτων Ασφάλειας τροφίμων στο φορέα πιστοποίησης ΔΕΛΤΑ Cert έκανε με τη σειρά του μια εκτενή αναφορά στις μορφές και τα είδη πιστοποίησης, τα οποία ουσιαστικά - όπως είπε- μας δείχνουν ότι είναι ποιοτικά, ελεγμένα και εχουν παραχθεί με βάση τα διεθνή πρότυπα.


Η Ημερίδα που είχε θέμα: «Αγροτικά προϊόντα και διασύνδεση με τον Τουρισμό» ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία και με άλλους αγροτικούς Συλλόγους κύκλο ενημερωτικών εκδηλώσεων, με στόχο την ενημέρωση των παραγωγών για τις εξελίξεις της αγοράς, τις δυνατότητες και προϋποθέσεις για την προώθηση των προϊόντων τους σε τουριστικές επιχειρήσεις και τις γενικότερες εξελίξεις στην αγορά.
Η επόμενη αγροτικη εκδηλωση θα πραγματοποιηθει στις 5 Μάη, στις Στάβιες στις εγκαταστάσεις της Οργάνωσης Παραγωγών Αστερουσίων, στις 7 το απόγευμα.

 

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

 

mesaralive.gr  06 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα