Μουστοκούλουρα ή κέικ με πετιμέζι; 14 φθινοπωρινές συνταγές με μούστο

  27 September, 2023 ΑΡΘΡΑ
Μουστοκούλουρα ή κέικ με πετιμέζι; 14 φθινοπωρινές συνταγές με μούστο

Το φθινόπωρο είναι η πιο ωραία εποχή για μουστομαγειρέματα, ο τρύγος έχει τελειώσει, στην αγορά βρίσκουμε φρέσκο μούστο, η ζέστη μειώνεται και η σκέψη να ανάψουμε τον φούρνο δεν μας αποθαρρύνει. Τα παιδιά ξεκινούν τα μαθήματα, εμείς επιστρέφουμε σε ρυθμούς γραφείου και τι πιο ωραίο από το να ετοιμάσουμε λιχούδικα μουστοκούλουρα ή αφράτα κέικ για να πάρουμε μαζί μας στη δουλειά και να δώσουμε στα παιδιά για το σχολείο; Μούστο ή πετιμέζι μπορούμε να προμηθευτούμε ή να φτιάξουμε τα δικά μας στο σπίτι.

Πώς φτιάχνουμε μούστο στο σπίτι

Διαλέγουμε άσπρα, αρωματικά σταφύλια, όπως Μοσχάτο. Τα πλένουμε, τα πιέζουμε πολύ καλά να λιώσουν σε σουρωτό και σουρώνουμε τον χυμό τους από ψιλό σουρωτήρι 3 φορές. Υπολογίζουμε ότι θα πάρουμε μισή ποσότητα ζουμί από το βάρος των σταφυλιών (π.χ. 4 κιλά ζουμί από 8 κιλά σταφύλια). Βράζουμε το ζουμί σε χαμηλή φωτιά, ξαφρίζοντας συνεχώς, μέχρι να μείνει το μισό. Αυτό είναι ο μούστος. Αν συνεχίσουμε το βράσιμο και πάρουμε πάλι το μισό, αυτό που μένει είναι το πετιμέζι.

Πώς φτιάχνουμε πετιμέζι στο σπίτι

Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά όσο μούστο θέλουμε μέχρι να συμπυκνωθεί στο 1/3 της αρχικής ποσότητας. Βάζουμε ταυτόχρονα 2 κατσαρόλες, με 5 λίτρα μούστο στην καθεμιά και φτιάχνω τουλάχιστον 3 λίτρα από το διαμαντένιο σιρόπι. Αν δεν έχουμε δικό μας μούστο, θα ζητήσουμε από οινοποιεία κοντά μας ή από γνωστό μας παντοπωλείο ή φούρνο που μπορεί να βρει και να μας προμηθεύσει. Αλλά και έτοιμο πετιμέζι βρίσκουμε πλέον σε όλα τα σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, ντέλι και φούρνους.

Δείτε εδώ 14 συνταγές με μούστο και πετιμέζι

 

  27 September, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα