Nα κλείσει ο φαύλος κύκλος της ανομίας απαιτούν οι φορείς της Μεσαράς

ΠΑΤΡΙΣ  01 September, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Nα κλείσει ο φαύλος κύκλος της ανομίας απαιτούν οι φορείς της Μεσαράς

Ξήλωμα των κυκλωμάτων που “νέμονται” τους Πακιστανούς ζήτησαν από την ΕΛ.ΑΣ. οι φορείς της Μεσσαράς

Από τις «κεφαλές» των κυκλωμάτων, που αποφασίζουν ποιοι Πακιστανοί εργάτες θα δουλέψουν και με πόσα χρήματα, ζήτησαν οι φορείς της Μεσσαράς από τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου Ν. Σπυριδάκη   να ξεκινήσει η Αστυνομία τους ελέγχους και το έργο της για να μπει ένα τέλος στην ανομία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή.

Η χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο Φαιστού στις Μοίρες είχε ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Όχι μόνο για τα μέτρα αστυνόμευσης που θα εφαρμοστούν και λίγο πολύ ήταν αναμενόμενα, αλλά κυρίως για το παρασκήνιο και για τους τρόπους που κάποιοι, όπως ειπώθηκε, βρίσκουν νόμιμους ή νομιμοφανείς τρόπους να «φορτώνουν» την περιοχή με αλλοδαπούς κι ενώ  την ίδια ώρα  αλλοδαποί που διαμένουν για χρόνια εκεί παραμένουν άνεργοι, αν και  θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, στη συζήτηση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης  ανέβηκαν οι τόνοι, τέθηκαν ερωτήματα που μπορεί να μην απαντήθηκαν, αλλά εκείνοι που έπρεπε να καταλάβουν έπιασαν το νόημα και αντιλήφθηκαν ότι μερίδιο ευθύνης έχουν κι εκείνοι, οι οποίοι  αποσκοπώντας στο κέρδος, αδιαφορούν για τις συνέπειες του υπερσυγκεντρωτσμού ατόμων που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί αναρωτήθηκαν πώς κάποιοι «νομιμοποιούν» τα φθηνά πακιστανικά εργατικά χέρια, ενώ κάποιοι άλλοι – κυρίως παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών- δεν μπορούν να το κάνουν και μάλιστα  φοβούνται μην τυχόν συλληφθεί ο αλλοδαπός εργάτης που έχουν για χρόνια στη δούλεψή τους  και υπό τον φόβο πάντα ότι  ο εργοδότης θα πληρώσει πρόστιμο.

Κάποιοι επίσης ρώτησαν γιατί το τελευταίο διάστημα κατέφτασαν στη Μεσσαρά και με ποιον τρόπο εκατοντάδες Πακιστανοί για να εργαστούν κι ενώ εκείνοι  που ήδη βρίσκονταν στην περιοχή παραμένουν άνεργοι. Πώς είναι δυνατόν τα νήματα να τα κινούν οι «αρχηγοί» που αποδεδειγμένα με βίντεο ωθούν σε σύρραξη συμπατριώτες τους και να είναι «νόμιμοι»;

Κατά τα λοιπά, η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη και αντιδημάρχους της περιοχής ζήτησε ισχυρή παρουσία της ΕΛ.ΑΣ, αίτημα που θα ικανοποιηθεί, αφού τέτοια διαβεβαίωση έλαβε ο κ. Νικολιδάκης και από την αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μ. Καραμαλάκη στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη.

Ο επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ στο Ηράκλειο ζήτησε προτάσεις από τους παρεβρισκόμενους και όλοι συμφώνησαν ως προς την  εφαρμογή των νόμων και την πραγματοποίηση ελέγχων για να αναστραφεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Το αίτημα του δημάρχου της περιοχής για τη δημιουργία Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Μεσσαράς απαντήθηκε πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Μάλιστα, αναφέρθηκαν παραδείγματα περιοχών με μεγαλύτερο πληθυσμό που αστυνομεύονται από μερικές δεκάδες αστυνομικούς και δεν υπάρχει αστυνομική υποδιεύθυνση.

Επίσης, ζητήθηκε η ενίσχυση του Α.Τ Φαιστού, ένα πάγιο αίτημα από  τους φορείς της περιοχής. Συγκεκριμένα ζητήθηκε να υπάρξει αστυνομικό προσωπικό με εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε ο αστυνομικός να μπορεί να κάνει τη δουλειά του και να μην είναι εγκλωβισμένος γιατί υπάρχει μόνο ένα όχημα που βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Κάποια στιγμή τέθηκε το θέμα των δύο τζαμιών που υπάρχουν στο Τυμπάκι και είναι νόμιμα. Ωστόσο, κάποιοι από τους παρεβρισκόμενους είπαν ότι σε αυτούς τους χώρους δημιουργούνται δίπολα και αντίπαλες ομάδες που η μία αντιμάχεται την άλλη.

Τέλος σε ό,τι αφορά στο σχέδιο αστυνόμευσης αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας και η παρουσία διμοιρίας στην περιοχή. Στις προσθέσεις της τοπικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ είναι να μην δημιουργηθεί ένα νέο άβατο, όπως ειπώθηκε.

 

ΠΑΤΡΙΣ  01 September, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ