Μεσαρα: «Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για ισότιμη εκπαίδευση όλων των Μαθητών»

  13 April, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Μεσαρα: «Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για ισότιμη εκπαίδευση όλων των Μαθητών»

Η Ομάδα Γυναικών Μοιρών ενώνει τη φωνή της  μαζί με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα, για να μη γίνει η διαχείριση της πανδημίας αφορμή για να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο οι κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες. Να μην μείνει πίσω κανένα παιδί, να μην πληρώσουν τα παιδιά και οι οικογένειές μας τα σπασμένα της πανδημίας.

 

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Απευθυνόμαστε σε όλες τις νέες μητέρες, που αυτή την περίοδο, δίπλα στο άγχος που γεννά η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή που μπορεί να αντιμετωπίζουν  την απόλυση, τη μείωση μισθού, τα ελαστικά ωράρια και τους εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς, βιώνουν και την ανησυχία  για την εξέλιξη της μαθησιακής διαδικασίας και προόδου των παιδιών, την κάλυψη της απαραίτητης ύλης, τις επιπτώσεις που θα έχει στα παιδιά μας το μακροχρόνιο κλείσιμο των σχολείων.

Απευθυνόμαστε στις/στους εκπαιδευτικούς που,όλες αυτές τις μέρες της υποχρεωτικής αναστολής των σχολειών, στέκονται δίπλα στους μαθητές, με όλα τα μέσα και κάτω από όλες τις συνθήκες, χωρίς καμία έμπρακτη στήριξη από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν είστε μόνοι!

Η ΟΓΕ, με τους συλλόγους και ομάδες της, στέκεται δίπλα σας και δίπλα στους μαθητές.Δεν ανεχόμαστε τις ανέξοδες κυβερνητικές εξαγγελίες, την προσπάθεια μεταφοράς των κρατικών ευθυνών σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές.

Επιπλέον, ξέρουμε ότι η όποια διαδικτυακή διδασκαλία, και μάλιστα σε έκτακτες συνθήκες, δεν υποκαθιστά την εκπαίδευση με τη φυσική παρουσία του εκπαιδευτικού. Κάθε απόπειρα γενίκευσης της μετά την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε, θα μας βρει απέναντι της.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με ευχολόγια και εντυπωσιακές δηλώσεις,  χωρίς να εξασφαλίσει ούτε την υλικοτεχνική υποδομή για ΟΛΟΥΣ, ούτε την προετοιμασία και εξοικείωση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Μας κουνάνε το δάχτυλο και επικαλούνται την ατομική ευθύνη  εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών για να κρύψουν την ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εδώ και χρόνια όμως η εκπαίδευση, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι ανάγκες σε προσωπικό, η λειτουργία υποστηρικτικών δομών και η προώθηση των νέων τεχνολογιών μπήκαν στην «κλίνη του Προκρούστη», στο όνομα των περικοπών και της εφαρμογής των δημοσιονομικών περιορισμών. Εδώ και χρόνια το Υπουργείο Παιδείας εναποθέτει τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου σε χορηγούς και δωρεές !

Η κυβέρνηση «κατάφερε» να βρει τρόπους, ακόμα και σε μια νύχτα με ΠΝΠ, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εργοδοτών, να χαρίσει εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοκαναλάρχες, κλινικάρχες, εταιρείες διαχείρισης οδικών δικτύων, αλλά δεν τολμά να ικανοποιήσει το ελάχιστο και αυτονόητο αίτημα των εκπαιδευτικών και των μαθητών: να συμμετέχουν ΟΛΑ τα παιδιά «ισότιμα» στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αφού κίνησαν «θεούς και δαίμονες», έστειλαν αλλεπάλληλες εγκυκλίους στα σχολεία και στους γονείς των μαθητών για δήθεν προμήθεια εξοπλισμού στους μαθητές (tablet, laptop, κλπ) για την εξ’ αποστάσεως  εκπαίδευση και αφού απαίτησαν σε λιγότερο από μια ημέρα να δοθούν στοιχεία από τους Διευθυντές/ντριες και Προϊσταμένες/νους των σχολείων, έρχονται τώρα, με την τελευταία εγκύκλιο να αναιρέσουν όλα τα προηγούμενα, λέγοντας πως «η «καταγραφή των αναγκών για εξοπλισμό, δεν αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και κακώς συνδέθηκε με αυτή…» ! Απίστευτη ταλαιπωρία και αναστάτωση, απίστευτος πανικός τελικά για το τίποτα.  Πρωτοφανής σε μέγεθος εξαπάτηση και κοροϊδία!

Επιπλέον, φαίνεται πως η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, να νομοθετήσει αντιεκπαιδευτικές αλλαγές . Αναφερόμαστε στην επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας, όπως αφήνουν να διαρρέει, να φέρει μέσα στον Απρίλη, προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, με όλες τις αντιδραστικές αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Τονίζουμε πως δεν θα αφήσουμε να μπουν τα δικαιώματά  μας  και τα δικαιώματα των παιδιών μας σε καραντίνα!

Απαιτούμε μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ΟΛΩΝ των μαθητών, τα αναγκαία μέτρα ισότιμης εκπαίδευσης για τα παιδιά μας ,όπως και για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών και στις νέες συνθήκες.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει:

Να εξασφαλιστεί δωρεάν σύνδεση γρήγορου ιντερνέτ και εξασφάλιση Η/Υ ή  τάμπλετ για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός όπως κάμερες, μικρόφωνα, ψηφιακές γραφίδες κ.α. για παιδιά και εκπαιδευτικούς.
Καμία διακοπή ρεύματος ή σύνδεσης στο διαδίκτυο για κανένα σπίτι.
Να στηριχτεί το έργο των εκπαιδευτικών με κεντρική ομάδα τεχνικής υποστήριξης του Υπουργείου Παιδείας
Να δημιουργηθεί κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα διδακτικού υλικού που θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και ύλη για όλες τις ηλικίες.
Μέριμνα ώστε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να λάβει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των μαθητών που είναι ενταγμένοι σε τμήματα ένταξης ή είχαν παράλληλη εκπαιδευτική στήριξη.
Να κλείσει η πόρτα σε κάθε ιδιωτική εταιρεία, χορηγό και επίδοξο επενδυτή, φορέα της Τοπικής Διοίκησης που αξιοποιεί την «κρίση» ως ευκαιρία για να βάλει χέρι στο Δημόσιο σχολείο. Κάθε πρόγραμμα, κάθε υποδομή και τεχνολογική εφαρμογή με ευθύνη και αποκλειστική χρηματοδότηση του κράτους.
Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πλήρη αποζημίωση όλων των γονιών που έχουν καταβάλει προκαταβολή ή ολόκληρο το ποσό  της σχολικής εκδρομής που ακυρώθηκε.
Τα σχολεία που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα χορήγησης  σχολικών γευμάτων να συνεχίσουν να δίνουν τα γεύματα αυτά σε οικονομικά αδύναμους μαθητές και τις οικογένειές τους με ευθύνη των Δήμων και συνολικά του κρατικού μηχανισμού.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης ώστε με κάθε δυνατό τρόπο να στηριχτούν τα παιδιά μας μαθησιακά, κοινωνικά και ψυχολογικά.
Απαιτούμε συνολικά μέτρα προστασίας για μας και τις οικογένειες μας.

 

  13 April, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ