Οι εξηγήσεις που δίνει η κυβέρνηση για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

  06 August, 2022 ΑΡΘΡΑ
Οι εξηγήσεις που δίνει η κυβέρνηση για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και ο χειρισμός της υπόθεσης από τον μέχρι χθες διοικητή της υπηρεσίας Παναγιώτη Κοντολέων έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, δημιούργησε πολιτικό ζήτημα και την μεγαλύτερη κρίση που καλείται να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου. Η θετική απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προδιαγράφει ότι η συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο με την διερεύνηση της υπόθεσης.

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη, οπότε, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης πληροφορήθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη επί τρεις μήνες, από τον Οκτώβριο έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2021, δύο μέρες δηλαδή μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για την επισύνδεση ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες ενέργειες, όπως διευκρινίζεται από τις ίδιες πηγές, καθώς έγινε κατόπιν εισαγγελικής άδειας και προέκυψε από την συνεργασία της ΕΥΠ με αρμόδιες αρχές του εξωτερικού. Ωστόσο, ποτέ δεν ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου για το γεγονός, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο κ. Δημητριάδης ως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού. «Αν είχε συμβεί αυτό η κατάληξη της υπόθεσης θα ήταν διαφορετική», σημειώνουν πηγές, καθώς θα υπήρχε αντίδραση στην παρακολούθηση του τηλεφώνου ενός εν ενεργεία ευρωβουλευτή. Ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεσα την παραίτηση του κ. Κοντολέων για τις λανθασμένες ενέργειες, όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η υπόθεση με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ δεν έχει καμία σχέση με την καταγγελία και την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν λίγες ημέρες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του με χρήση παράνομου λογισμικού Predator και εντοπίστηκε από έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου στα κινητά των ευρωβουλευτών.

Βαρύ το κλίμα στο πρωθυπουργικό γραφείο
Όσον αφορά την παραίτηση του κ. Δημητριάδη, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι η απόφαση για την υποβολή της πάρθηκε, ύστερα από την στοχοποίηση του, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά από διάφορες πλευρές. «Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται με ένταση. Ο κ. Δημητριάδης έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως με μυθεύματος και συκοφαντίες με σκοπό να τρωθεί ο ίδιος και να πληγούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Επίσης, τονίζουν ότι η παραίτηση του σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator, αφού ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχουν καμία σχέση «όπως κατηγορηματικά έχει δηλωθεί». Μάλιστα, ο ίδιος αποφάσισε να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη κατά όσων τον εμπλέκουν σε υποθέσεις με το παράνομο λογισμικό.

Το κλίμα, πάντως, στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν βαρύ μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, καθώς ο κ. Δημητριάδης ήταν ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη τα τελευταία έξι χρόνια και στο πλευρό του από την στιγμή που έθεσε υποψηφιότητα για την αρχηγία της ΝΔ, ενώ έπαιξε επιτελικό ρόλο στον χειρισμό όλων των κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αυτή την τριετία. Αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο με υπουργούς και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας διαχειριζόμενος προβλήματα που προέκυπταν και για όλους η παραίτηση του ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τη θέση θα αναλάβει ο Γιαννης Μπρατάκος ο οποίος είναι διευθυντής της ΝΔ και παραιτήθηκε την προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με δήλωσή του από την Κρήτη επιτέθηκε μεν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να τραβήξει στα άκρα την υπόθεση και κινήθηκε θεσμικά ζητώντας από τη Βουλή να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών όσον αφορά την παρακολούθηση του κινητού του. «Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές», δήλωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μια τόσο σοβαρή υπόθεση». Πολλοί προδίκαζαν την απαίτηση κι άλλων παραιτήσεων από τον κ. Ανδρουλάκη και υψηλότερους αντιπολιτευτικούς τόνους, ωστόσο ο ίδιος επέλεξε μια πιο ήπια στρατηγική και την θεσμική οδό της Βουλής.

Tα αναπάντητα ερωτήματα

Η διαχείριση της, αποδεδειγμένης πλέον, παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και όλες οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζουν με δίκοπο μαχαίρι. Αν η κυβέρνηση δεν καθαρίσει ταχύτατα το τοπίο, κινδυνεύει να πληγεί από το συγκεκριμένο σκάνδαλο, όπως συνέβη και παλαιότερα με το Βατοπέδι ή με την υπόθεση Πετσίτη – Λαυρεντιάδη. Η φθορά θα είναι αβάσταχτη και οι εκλογές θα μοιάζουν με λύτρωση.

Οι υπουργοί και άλλα στελέχη της κυβέρνησης κεραυνοβολήθηκαν όταν έμαθαν την είδηση για τις δύο παραιτήσεις. Και αρκετοί ανακύκλωναν τις ίδιες απορίες που είχαν και όσοι βρίσκονται εκτός της κυβέρνησης.

Το κεντρικό ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, είχε αποφασίσει πριν από τις εκλογές του 2019, να κρατήσει την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου και να μην την παραχωρήσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Αυτή η επιλογή δεν είχε να κάνει με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, που τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση μετά τις εκλογές, αλλά με την τραυματική εμπειρία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τη δράση του τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, στρατηγού Γρυλλάκη.

Η ανησυχία να μην πάθει τα ίδια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εμφανής στο στενό επιτελείο του. Η επιλογή να υπαχθεί η ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου και στον πιο έμπιστο συνεργάτη του, τον ανιψιό του και Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, αντανακλούσε την αγωνία να προστατευθεί η νέα κυβέρνηση και όχι να ελέγξει την ΕΥΠ. Ήταν, βεβαίως, μια επιλογή με μεγάλο ρίσκο. Και, εκ των πραγμάτων, η «συνταγή» κάπου χάλασε.

Παρά την αποκάλυψη από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου για την επί τρίμηνο παρακολούθηση από την ΕΥΠ του κ. Ανδρουλάκη, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κανένα από τα ουσιαστικά ερωτήματα δεν απαντήθηκε.

Πότε ενημερώθηκε ο Μητσοτάκης
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη για την παρακολούθηση πολιτικού προσώπου και «ξήλωσε» τον διοικητή της ΕΥΠ.

Τον αντικατέστησε με τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, μια επιλογή θεσμική, στη λογική της τοποθέτησης του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη στην ΕΥΠ μετά από τη θύελλα που προκάλεσε η σύλληψη Οτσαλάν, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η τήρηση της νομιμότητας.

Ο Πρωθυπουργός πήρε, δηλαδή, τις αποστάσεις του από τους χειρισμούς του κ. Κοντολέοντος, διατήρησε, ωστόσο, την υπαγωγή της ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου. Και, μάλιστα, σε μια στιγμή που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι άλλες αποκαλύψεις θα υπάρξουν, πόσο μακριά θα φτάσει αυτή η υπόθεση, και σε τι βαθμό θα φθείρει την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ως ενορχηστρωτή των υποκλοπών, τον προειδοποίησε ότι θα λογοδοτήσει και ότι το καθεστώς του θα πέσει με πάταγο. Σημείωσε, επίσης, ότι εκτός από τις πολιτικές υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.

Γιατί δεν ενημέρωσε ο διοικητής της ΕΥΠ
Ο κ. Κοντολέων, ήταν προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Προφανώς τον εμπιστευόταν απόλυτα, αφού άλλαξε τον νόμο και τον προσάρμοσε στα προσόντα του προσώπου που επέλεξε για να διοικήσει την ΕΥΠ. Φαντάζει παράδοξο αυτό το πρόσωπο, να μην ενημέρωσε ούτε τον Πρωθυπουργό ούτε τον κ. Δημητριάδη για κάτι τόσο σοβαρό. Δεν έκρινε σωστά ο διοικητής της ΕΥΠ ή αυτονομήθηκε στην πορεία; Οι απαντήσεις και στα δύο ερωτήματα είναι προβληματικές.

Εξίσου προβληματική ήταν η αντιμετώπιση των καταγγελιών του κ. Ανδρουλάκη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ότι δεν είναι ο μόνος ευρωβουλευτής που παρακολουθείται και ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτά συμβαίνουν. Μόνο όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και η υπόθεση βρέθηκε στα χέρια της δικαιοσύνης, βγήκε στην επιφάνεια η παρακολούθησή του, όχι μόνο με το κακόβουλο predator αλλά και με τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Τότε μόνο ομολόγησε ο κ. Κοντολέων τα μυστικά του.

Τα ερωτήματικά
Εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος πόσοι άλλοι παρακολουθούνται και ποιοί; Υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα στις λίστες της ΕΥΠ; Πώς γίνεται να είναι νόμιμες οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων; Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του/της εισαγγελέως που εποπτεύει την ΕΥΠ; Τι σχέση είχαν οι τυχόν επαφές του κ. Αδρουλάκη ως ευρωβουλευτή με Κινέζους, με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ; Ποιος ζήτησε, ποιος ενέκρινε και για ποιόν λόγο την παρακολούθησή του; Ενημερώθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οι μέχρι στιγμής εξηγήσεις μπερδεύουν παρά εξηγούν τα πράγματα και η επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας δεν πείθει. Το μόνο που είναι καθαρό είναι ότι με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία συναινεί η κυβέρνηση αλλά η αντιπολίτευση μπορεί να την επιβάλλει μόνο με τις δικές της ψήφους, και με την συνεχή αναμόχλευση της υπόθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, οι υποκλοπές θα γίνουν ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής περιόδου. Η εμπειρία από το σκάνδαλο των υποκλοπών Vodafon (2005 – 2006) δείχνει ότι η αντιπολίτευση θα αξιοποιήσει το θέμα στο έπακρο.

Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται να είναι στον αέρα. Αν δεν καταφέρει να ελέγξει αυτή την κρίση, η οποία σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δεν είναι εξωγενής, αλλά προέρχεται από τον πυρήνα του κύκλου εμπιστοσύνης του, δύσκολα θα στρέψει την συζήτηση στην οικονομία. Το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης καίγεται, σε ένα πολύ κακό για αυτή τάιμινγκ, λίγο πριν τη ΔΕΘ.

Αν δεν καταφέρει να αλλάξει το κλίμα και συρθεί σε εκλογές, με το προφίλ του να έχει υποστεί πλήγμα στους προοδευτικούς κεντρώους ψηφοφόρους, σε αυτούς που στηρίζεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι πιθανό να διακυβευτεί η κυβερνητική σταθερότητα και η ομαλότητα. Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση μη κατάκτησης της αυτοδυναμίας από την κυβερνώσα παράταξη, μοιάζει πλέον πολύ μακρινό. Αντιθέτως, φέρνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, παρά την προσπάθεια του κ. Ανδρουλάκη να διατηρήσει την αυτονομία του.

Πηγή: iefimerida.gr - Τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα για την υπόθεση Ανδρουλάκη - iefimerida.gr

 

Εξεταστική αναμένεται να ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ
Εξεταστική επιτροπή αναμένεται να ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ωστόσο, είναι ερωτηματικό αν θα κινηθεί με τον θεσμικό τρόπο που επέλεξε ο κ. Ανδρουλάκης ή θα σηκώσει τους τόνους ως μια ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση συνολικά και να θέσει θέμα εκλογών.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζαν ότι είναι δεδομένη η απόφαση του πρωθυπουργού να χυθεί φως στην υπόθεση, ενώ έχει δοθεί εντολή να ενημερωθεί πλήρως ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις χθεσινές προσπάθειες του κ. Γεραπετρίτη να μιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο και να του μεταφέρει τις πληροφορίες που έχει η κυβέρνηση για την υπόθεση δεν υπήρξε ανταπόκριση. Πλέον, θα κληθεί από τον νέο αρχηγό της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη για να ενημερωθεί αναλυτικά για το πώς προέκυψε η εισαγγελική άδεια για παρακολούθηση του.

Οχι σε πρόωρες κάλπες
Σε αυτό το πλαίσιο από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Παρά τις αναφορές στο τοξικό πολιτικό κλίμα, που αποδίδεται στις κινήσεις της αντιπολίτευσης, δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της και δεν την αγγίζουν τα «συνομωσιολογικά σενάρια που εξυφαίνονται από διάφορες πλευρές». «Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.\

 

  06 August, 2022 ΑΡΘΡΑ