Οι λαγοκέφαλοι αλλάζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα - Ανησυχούν οι ψαράδες στη Μεσαρά (βιντεο)

mesaralive.gr  02 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Οι λαγοκέφαλοι αλλάζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα - Ανησυχούν οι ψαράδες στη Μεσαρά (βιντεο)

Οι λαγοκέφαλοι αλλάζουν το θαλάσσιο περιβάλλον

Ανησυχητική είναι η διαπίστωση όλων για το θέμα των λαγοκέφαλων, το οποίο απασχολεί και τους ψαράδες της νότιας Κρήτης και φυσικά της Μεσαράς.

Η κατάσταση πλέον έχει «ξεφύγει» και πέρα από την καθημερινότητα που είναι θλιβερή, η διαπίστωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων για το θέμα των λαγοκέφαλων, έρχεται και τονίζει πως ούτε λίγο, ούτε πολύ «οι πληθυσµοί των λαγοκέφαλων εξαπλώνονται γρήγορα, αποτελούν κίνδυνο για τη Δηµόσια Υγεία».

Να σημειωθεί ότι πολλές φορές οι ψαράδες που δραστηριοποιούνται στον κόλπο της Μεσαράς, έχουν επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η αύξηση του πληθυσμού του λαγοκέφαλο.

Υπαρχουν πλέον μαρτυρίες πως λαγοκέφαλοι αλιεύονται μέχρι και μέσα στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ πολίτες και ψαράδες τους βλέπουν και στα 20 εκατοστά νερο.

Όταν λοιπόν ερασιτέχνες ψαράδες που αλιεύουν εντός του λιμένα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αφού οι λαγοκέφαλοι τους καταστρέφουν τον εξοπλισμό, μπορεί να αντιληφθεί κανείς με τι προβλήματα έρχονται αντιμέτωποι οι επαγγελματίες αλιείς.

Η απάντηση του Υπουργείου

Υπενθυμίζεται ότι στην απάντηση του το Υπουργείο, την οποία έδωσε πριν μερικούς μήνες στο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως μελέτες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, η εξάπλωση του είδους τείνει να καλύψει το σύνολο της λεκάνης της Μεσογείου και η εγκατάσταση θεωρείται εξαιρετικά επιτυχηµένη. Οι πληθυσµοί των λαγοκέφαλων εξαπλώνονται γρήγορα, αποτελούν κίνδυνο για τη δηµόσια υγεία και επηρεάζουν τις οικονοµικές δραστηριότητες του αλιευτικού τοµέα.

Ενώ επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις επιστημονικές απόψεις η έρευνα για το συγκεκριµένο είδος θα πρέπει να εστιαστεί στις µεθόδους στοχευµένης αλιείας, µε σκοπό την εκµετάλλευσή του, είτε ως εξαγώγιµο προϊόν σε χώρες που το καταναλώνουν είτε µέσω αποµόνωσης της νευροτοξίνης των ιστών του και τη χρήση αυτής ως φαρµακευτικής πρώτης ύλης.

Το θέμα είναι πως οι επιστήμονες και οι ψαράδες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και το μέλλον είναι δυσοίωνο αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα...

 

Δείτε παρακάτω δύο χαρακτηριστικά πρόσφατα βίντεο για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβληματος

 

mesaralive.gr  02 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα