Οργή για την νέα αναβολή της δίκης για το δυστύχημα στο οινοποιείο

cretalive.gr  30 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Οργή για την νέα αναβολή της δίκης για το δυστύχημα στο οινοποιείο

"Ντροπή", "Νομίζουν ότι με τις αναβολές θα γλιτώσουν", "Χάθηκε ένας άνθρωπος"!

Αυτά και άλλα πολλά ακούστηκαν πριν από λίγο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, με αφορμή την νέα - πέμπτη κατά σειρά - αναβολή στη δίκη για το τραγικό δυστύχημα στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της ΕΑΣΗ, στην Αυγενική, τον Αύγουστο του 2014.

Οι συγγενείς των θυμάτων, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χώρο δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την οργή τους, όταν ακούστηκε ότι λόγω κωλύματος ενός εκ των συνηγόρων κατηγορουμένου, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για τις 29 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην διάρκεια εργασιών καθαρισμού δεξαμενής μούστου, καυστική σόδα περιέλουσε τέσσερις ανθρώπους, τρεις εργαζόμενους και έναν οδηγό βυτιοφόρου, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρά εγκαύματα.

Ο ένας εξ αυτών δεν κατάφερε τελικά να επιζήσει. Υπέκυψε ημέρες αργότερα στο ΚΑΤ.

Στο εδώλιο με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας δια παραλείψεως και της σωματικής βλάβης εξ αμελείας, δια παραλείψεως παρ’ υποχρέου κατά συρροή, παραπέμπονται πέντε πρόσωπα με τις εξής ιδιότητες: γενικός διευθυντής της ΕΑΣΗ, προϊστάμενος Βιομηχανίας και Παραγωγής της ΕΑΣΗ, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διοίκησης Προσωπικού, υπεύθυνος εγκατάστασης-χημικός ΕΑΣΗ και τεχνικός ασφαλείας-μηχανολόγος μηχανικός.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι παρέλειψαν να εκπαιδεύσουν επαρκώς τους εμπλεκόμενους εργαζόμενους για την ασφαλή διαδικασία διάλυσης της καυστικής σόδας. Επισημαίνεται ότι μέσα σε ένα πλαστικό βαρέλι 180-200 λίτρων νερού, έριξαν μαζεμένα 110 κιλά καυστικής σόδας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα, με τη θερμοκρασία να φθάσει τους 185 βαθμούς! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαρραγεί ακαριαία ο σωλήνας που διοχέτευε το εν λόγω διάλυμα από την αντλία στη δεξαμενή και να εκτοξευτεί το καυστικό υγρό σε μεγάλη ακτίνα. Αναφέρεται ακόμα, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι εργαζόμενοι αλλά και όσοι διέρχονταν από το χώρο, δεν ήταν εξοπλισμένοι με αδιάβροχες φόρμες εργασίας και με αναπνευστικές μάσκες.

 

cretalive.gr  30 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ