Πανελλήνιες 2022: Οι κανόνες για σωστή προετοιμασία μέχρι τις εξετάσεις

  15 May, 2022 ΑΡΘΡΑ
Πανελλήνιες 2022: Οι κανόνες για σωστή προετοιμασία μέχρι τις εξετάσεις

Στην τελική ευθεία για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουν οι υποψήφιοι. Απέμειναν σχεδόν 3 εβδομάδες και όλοι οι μαθητές βρίσκονται σε πραγματικό «πυρετό» προετοιμασίας, που δεν είναι τίποτα άλλο από τις απανωτές επαναλήψεις. Άλλωστε όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να είναι αφιερωμένο στις μεθοδικές επαναλήψεις καθώς θεωρείται δεδομένο ότι οι υποψήφιοι έχουν ήδη μελετήσει ολόκληρη την εξεταστέα ύλη. Σε διαφορετική περίπτωση μάλλον κάτι έχει πάει…λάθος.

 

Το σίγουρο είναι ότι ο κάθε υποψήφιος έχει το δικό του τρόπο διαβάσματος και πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες όμως υπάρχουν κάποιοι «χρυσοί κανόνες», που όλοι θα πρέπει να ακολουθήσουν γιατί τους προτείνουν τόσο οι εκπαιδευτικοί αλλά και όλοι όσοι πέρασαν από αυτή τη δοκιμασία πριν από εσάς και φυσικά…ξέρουν. Στο ethnos.gr ετοιμάσαμε ένα πλάνο των 3 εβδομάδων, που θα σε βοηθήσει να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις δυνάμεις σου και να κατακτήσεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Πάμε λοιπόν:

1.Κοιμάμαι καλά

Μεγάλης σημασίας για την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας σου είναι ο καλός ύπνος, ο οποίος δεν σε ξεκουράζει απλά αλλά βοηθάει να αφομοιώσεις καλύτερα όλα όσα μελέτησες την προηγούμενη ημέρα. Ο εγκέφαλος μας και τη νύχτα «εργάζεται» καθώς αποθηκεύει τις σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες αποτύπωσε αλλά και αφήνει στην άκρη όλες τις ανούσιες πληροφορίες. Οι μελέτες αναφέρουν ότι ο ύπνος θα ήταν καλό να κυμαίνεται από τις 6 έως τις 7 ώρες καθημερινά (τουλάχιστον 6 ώρες για όσους τρέχουν για να προλάβουν την ύλη).

 

2.Ξυπνάω νωρίς

Επειδή θα δώσεις εξετάσεις πρωινές ώρες και ο εγκέφαλος θέλει μια προσαρμογή, προσπάθησε να ρυθμίζεις την ημέρα σου ώστε να ξυπνάς νωρίς από τώρα. Με τον τρόπο αυτό βοηθάς τον εγκέφαλο σου να συνηθίσει να «εργάζεται» πρωινές ώρες και δεν θα σου φαίνεται δύσκολο να δώσεις τον μεγάλο σου αγώνα σε γνώριμες συνθήκες. Ένας καλός τρόπος είναι να βάζεις κάθε πρωί το ξυπνητήρι σταδιακά 10 λεπτά νωρίτερα ώστε σιγά σιγά μπαίνεις σε ρυθμό εξετάσεων.

3.Κινητό με …μέτρο

 

Δεν είναι και το πλέον εύκολο πράγμα να βάλεις μέτρο στη χρήση του κινητού σου, μιας οι μελέτες - όπως υπογραμμίζει στο ethnos.gr, o σύμβουλος σταδιοδρομίας Κ. Κότιος, μας δείχνουν ότι το 2021 κατά μέσο όρο ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιούσε σχεδόν πέντε ώρες (4,8) τη μέρα το κινητό του (σχεδόν το ένα τρίτο του χρόνου του που είναι ξύπνιος), ποσοστό 30% παραπάνω σε σχέση με το 2020. Στην περίπτωση μας όμως αξίζει να μειώσεις για λίγο διάστημα με έξυπνο τρόπο την χρήση του και να ελέγχεις πώς να μην ξεφύγεις. Η πιο απλή μέθοδος είναι το απομακρύνεις από κοντά σου (απόσταση 1,5 μέτρου) σε κάποιο ντουλάπι ή σε άλλο δωμάτιο, για το χρονικό σημείο που μελετάς μια ενότητα π.χ. 30-45 λεπτά και μετά να το ξαναδείς στη διάρκεια του διαλείμματος (για 10 λεπτά).

4.Το μαγικό «κουμπί»

Υπάρχει ένα μαγικό κουμπί που λέγεται flight mode και στην περίπτωση μας είναι σωτήριο. Τι σημαίνει αυτό; Όταν ξεκινάς να διαβάζεις μην αφήνεις τίποτα να σου αποσπάσει την προσοχή . Πρέπει να κατακτήσεις την απαιτούμενη συγκέντρωση που θα σε βοηθήσει να απομνημονεύσεις ευκολότερα αυτά που μελετάς.

5.Μην παρασυρθείς από τους συντελεστές βαρύτητας

Πολλοί μαθητές έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να βρουν τους συντελεστές βαρύτητας του κάθε μαθήματος για να δουν σε ποιο μάθημα θα δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Μην πέφτεις στην παγίδα αυτή. Αυτές τις ημέρες είναι σημαντικό να μελετήσεις σωστά όλα τα μαθήματα σου και να μην κάνεις επιλογή. Προσπάθησε να σκεφτείς ότι κάθε μόριο σε κάθε μάθημα είναι σημαντικό για να συγκεντρώσεις συνολικά όσα περισσότερα μπορείς.

6.Τρώω ισορροπημένα και σωστά

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την καλή υγεία αλλά και για την αποτελεσματική μελέτη, μιας και ο εγκέφαλος συνδέεται με το στομάχι. Για το λόγο αυτό αποφεύγεις τα γεύματα από έξω (πίτσες, γύρους κτλ) και πολλά γλυκά και από την άλλη τρως σπιτικό φαγητό, φρούτα, μαύρη σοκολάτα κ.ά. Μην επιχειρήσεις να καταναλώσεις τροφές με λακτόζη και γλουτένη και επίλεξε να κινηθείς σε γνώριμες τροφές.

7.Μην το παρακάνεις με τον καφέ

Η ήπια κατανάλωση καφέ βοηθάει στην εγρήγορση αλλά μεγάλη προσοχή στην ποσότητα και στις ώρες, που τον καταναλώνουμε. Μελέτες αναφέρουν ότι θα είναι καλύτερο να μεσολαβήσουν περίπου 7-8 ώρες πριν τον ύπνο για την κατανάλωση του τελευταίου καφέ. Είναι σημαντικό να μην βάζουμε εμπόδια στον καλό ύπνο και ένας καφές το βράδυ μπορεί να μας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε.

8.Κατανάλωνε νερό

Οι ανάγκες του μέσου ανθρώπου σε νερό είναι 2-3lt ημερησίως. Να έχεις πάντα στο γραφείο σου αλλά και στις εξετάσεις τουλάχιστον 1 μπουκαλάκι νερό! Ακόμη και να μην το έχεις κάνει έως τώρα, ξεκίνησε το σήμερα και μην περιμένεις να αισθανθείς δίψα για να πιείς νερό. Μπορεί να σου δώσει ενεργεία για να συνεχίσεις, να σε ενυδατώσει και να σε «ξυπνήσει» όταν αρχίσεις να νιώθεις κουρασμένος.

9.Βγάλε πλάνο.

Ίσως το σημαντικότερο βήμα. Συγκέντρωσε όλη την ύλη που έχεις να μελετήσεις, πάρε ένα ημερολόγιο (είτε στο χαρτί είτε στο κινητό σου) και δημιούργησε το πρόγραμμα σου για να γνωρίζεις ακριβώς αυτά που θα έχεις να κάνεις καθημερινά. Με τον τρόπο αυτό δεν θα ξυπνήσεις ένα πρωί και θα σε κυριεύσει το άγχος γιατί δεν πρόλαβες ή ξέχασες να δεις κάτι. Μην ξεχνάς να ελέγχεις συχνά αυτό το πρόγραμμα για να έχεις εικόνα που βρίσκεσαι.

10. Ξέχνα τα SOS

Aαυτές τις ημέρες, που απομένουν έως τις εξετάσεις όλοι οι υποψήφιοι συνηθίζουν να ανταλλάσσουν «πληροφορίες» για θέματα sos. Μην πέφτεις στην παγίδα. Η ιστορία των εξετάσεων έχει δείξει ότι αυτό δεν…υπάρχει. Η απασχόληση με αυτές τις πληροφορίες μεταξύ μαθητών είναι απλά χάσιμο χρόνου.

Τα λάθη, που θα σου μηδενίσουν το γραπτό

Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν αυστηρούς κανόνες και δεν ήταν λίγες οι φορές, που κάποιοι τους παραβίασαν και έχασαν το εισιτήριο για τα ΑΕΙ. Οι επιτηρητές είναι αυστηροί και φυσικά υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τη νομοθεσία. Συνεπώς δεν κάνουν τα «στραβά μάτια»- για παράδειγμα -σε περιπτώσεις απόπειρας αντιγραφής, κατοχής κινητού μέσα στο εξεταστικό κέντρο κ.α. Συνεπώς πρέπει όλοι να γνωρίζουν τα «όχι» των εξετάσεων. Έχουμε και λέμε: Οι υποψήφιοι, κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης, δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους τα εξής.

Βιβλία.
Τετράδια.
Σημειώσεις.
Διορθωτικό υγρό ή ταινία.
Κινητά τηλέφωνα.
Υπολογιστικές μηχανές.
Ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή αποθήκευσης Πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Αν ο υποψήφιος, που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, φέρει μαζί τους στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται, αντικείμενο ή μέσο που προαναφέρεται ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών, επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντάς την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέασή του, απομακρύνεται απά την

αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφασή της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). Η Λυκειακή επιτροπή, πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής, καλεί σε προφορική απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από την τριμελ'η Λυκειακή Επιτροπή και τον γραμματεία αυτής.Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά  στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.

Ο ρόλος της λυκειακής επιτροπής

Η τυχόν απόφαση της τριμελούς Λυκειακής Επιτροπής για μηδενισμό γραπτού δοκιμίου υποψηφίου, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη σε πρακτικό που συντάσσεται και υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο μέλη και το γραμματέα της Λυκειακής Επιτροπής, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους μηδενίζεται το γραπτό δοκίμιο. Σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία τα οποία συλλαμβάνεται να κατέχει ο υποφήφιος, αυτά επισυνάπτονται στο πρακτικό που συντάσσεται και η τριμελής Λυκειακή Επιτροπή βαθμολογεί το γραπτό δοκίμιο με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).

 

  15 May, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα