Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ERASMUS στο ΕΠΑΛ Μοιρών

mesaralive.gr  05 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ERASMUS στο ΕΠΑΛ Μοιρών

Μια εξαιρετικά επιτυχημένη ημερίδα διάδοσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος Erasmus+ που υλοποίησε το 1o ΕΠΑΛ Μοιρών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου «Κωνσταντίνος Γρηγοράκης».

Κατά το σχολικό έτος 2017-2018,το 1ο ΕΠΑΛ Μοιρών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ υλοποίησε τα εγκεκριμένα σχέδια κινητικότητας ,  με τίτλο <<Εφαρμογή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας σε συμβατικούς κινητήρες και τεχνολογίες Ηλεκτρικών Οχημάτων προς εκπλήρωση στόχων ΕΕ για μείωση ρύπων.>>  και ευρωπαϊκό κωδικό έγκρισης: 2017-1-EL01-ΚΑ102-035776. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών(ΙΚΥ).      

Το πρώτο πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2017 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, με τη συμμετοχή 15 μαθητών και δύο εκπαιδευτικών με διάρκεια 14 ημερών  και με φορέα υποδοχής το ινστιτούτο Creve. Η παιδαγωγική ομάδα αποτελείτο από τους μαθητές του τομέα οχημάτων:Αγγελιδάκης Ματθαίος, Μαράκης Εμμανουήλ, Σηφάκης Ιωάννης, Μιχελινάκης Νίκος, Ορφανουδάκης Εμμανουήλ, Βαφάκης Γεώργιος,Δουλγεράκης Ζαχαρίας, Μακρυδάκης Απόστολος, Μακαρουνάκης Μιχαήλ, Πρωτογεράκης Ιωάννης, Μπιμπάκης Ιωάννης, Ταβερναράκης Τίτος, Τζαγκαράκης Μάριος,Ξαγοραράκης Δημήτριος, Δασκαλάκης Μιχαήλ και τους συνοδούς καθηγητές κο Τζογανάκη Κωνσταντίνο και κο Καδιανάκη Λάμπρο , ο οποίος διατελεί και υπεύθυνος επικοινωνίας-συντονιστής των ευρωπαικών προγραμμάτων του σχολείου.

Οι μαθητές είχαν την μοναδική ευκαρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν σε χώρους όπως τον οργανισμό Urbaser ο οποίος ασχολείται με τη διαχείριση των απορριμάτων και την ανακύκλωση, το Monlau Repsol Technical School , όπου κατασκευάζονται τα οχήματα Formula, το σχολείο και το εργοστάσιο της SEAT με την ομάδα να μπαίνει μέσα στη γραμμή παραγωγής βλέποντας από κοντά την όλη διαδικασία παραγωγής ενός οχήματος καθώς και το κέντρο ηλεκτρικών οχημάτων Creve.

Το δεύτερο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018 στο Βερολίνο με φορέα υποδοχής τον οργανισμό GEB και τη συμμετοχή 10 εκπαιδευτικών με διάρκεια 10 ημέρες..Η παιδαγωγική ομάδα αποτελείτο από τους εκπαιδευτικούς: Αρβανιτάκης Ιωάννης, Καδιανάκης Λάμπρος, Τζογανάκης Κωνσταντίνος, Κοδέλλας Θεόδωρος, Νικητόπουλος Φωτιος, Ζεάκης Γεώργιος, Μουστάκας Σταμάτιος, Φανουράακης Επαμεινώντας, Κοντζαμπασάκης Νικόλαος και Σπανακάκη Κυριακή.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων υπήρξε πλούσιο με τους εκπαιδευτικούς να επισκέπτονται χώρους και ερευνητικά κέντρα που αποτελούν πρότυπα στην έρευνα και διάδοση των νέων τεχνολογιών. Στόχος του προγράμματος είναι η ανανέωση και ο εμπλουτισμός των γνώσεων των εκπαιδευτικών και συγχρόνως η διδασκαλία των μαθητών πάνω στα νέα δεδομένα.

Η ομάδα επισκέφτηκε το Τεχνολογικό πάρκο Adlershof, το μεγαλύτερο της Γερμανίας και ένα από τα πιο επιτυχημένα παγκοσμίως.Μέσα σε μία έκταση 4.000τμ βρίσκονται εγκατεστημένες εταιρείες και ερευνητικά κέντρα που ειδικεύονται στην έρευνα και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και είδαν από κοντά ηλεκτροκίνητα  και αυτόνομης λειτουργίας οχήματα .

  Μοναδική εμπειρία ήταν η επίσκεψη στην πόλη Wolfsburg όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της Volkswagen group. Η ομάδα ξεναγήθηκε μέσα στη γραμμή παραγωγής βλέποντας από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής ενός αυτοκινήτου και τον τρόπο εργασίας των μηχανικών σε συνεργασία με τα πιο εξελιγμένα ρομπότ.

  Ιδιαίτερα εγκάρδια υπήρξε η υποδοχή που επεφύλαξαν στους Έλληνες οι Γερμανοί συνάδελφοι τους από  αντίστοιχο σχολείο Τεχνικής Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του σχολικού συγκροτήματος, ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα σπουδών καθώς και για το Dual Education System αντίστοιχο της ελληνικής Μαθητείας .Τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να υπάρξει συνέχεια με κάποιο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών!

 Στον ελεύθερό τους  χρόνο τόσο οι μαθητές και  οι εκπαιδευτικοί ακολούθησαν  ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που περιελάμβανε επισκέψεις σε μουσεία και μνημεία  του Βερολίνου και της Βαρκελώνης καθώς και γνωριμία με την καθημερινότητα των δύο πόλεων.

  Παράλληλα το σχολείο συνεχίζει την προσπάθεια για την  υλοποίηση παρόμοιων ευρωπακών δράσεων και για το επόμενο σχολικό έτος.

 

mesaralive.gr  05 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ