Παρουσιάστηκέ  ο πίνακας του Αριστόδημου με τους 62 Μάρτυρες!

cretalive.gr  12 June, 2019 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Παρουσιάστηκέ   ο πίνακας του Αριστόδημου με τους 62 Μάρτυρες!

Σε κλίμα συγκίνησης η επίσημη πρώτη παρουσίαση του πίνακα του γνωστού ζωγράφου Αριστόδημου

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της "Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης", στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρώτη παρουσίαση του πίνακα του γνωστού ζωγράφου Αριστόδημου για τους εκτελεσθέντες 62 Μάρτυρες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1942. 

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός ανέφερε:

"Η εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές των 62 συμπατριωτών μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου, τον Ιούνιο του 1942, αποτελεί ορόσημο της συλλογικής μας μνήμης. Η Κρήτη πλήρωνε ακριβά, για μια ακόμη φορά, ως αντίποινα, το τίμημα της ηρωικής της αντίστασης στα στρατεύματα των εισβολέων. Οι 62 Εθνομάρτυρες –ανάμεσα στους οποίους και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940– αντιμετώπισαν με υπερηφάνεια το ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα. Η θυσία, το θάρρος τους, γιγάντωσαν το αντιστασιακό πνεύμα στην Κρήτη. 

Η απεικόνιση από τον ζωγράφο Αριστόδημο Παπαδάκη, των μορφών των 62 εκτελεσθέντων –μια πρόταση του αειμνήστου Δημάρχου Μανόλη Καρέλλη από την δεκαετία του 1980– απαθανατίζει μέσω της Τέχνης, με λαϊκότροπο ύφος, το μεγάλο γεγονός. Τα πρόσωπα των Μαρτύρων θα ατενίζουν εφεξής τον χρόνο, με την επίγνωση ότι επιτέλεσαν το ύψιστο Χρέος προς την πατρίδα και προς το ιδανικό της Ελευθερίας. Ιδιαίτερη μνεία στην σημερινή παρουσίαση του πίνακα πρέπει να γίνει στην προσφορά της κυρίας Ανωγειανάκη, κόρης ενός εκ των εκτελεσθέντων, που προσέφερε στον κ. Αριστόδημο Παπαδάκη τις περισσότερες φωτογραφίες των 62 Μαρτύρων.

Οι αποτρόπαιες πράξεις των κατακτητών, δεν μπόρεσαν να εκμηδενίσουν από την συνείδηση των Κρητών, εκείνους που έδωσαν νόημα με την ίδια την ζωή τους στο ύψιστο καθήκον προς την πατρίδα. Η θυσία των 62 μαρτύρων στα ζοφερά κατοχικά χρόνια, παραμένει πάντα ζωντανή στον ιστορικό μας ορίζοντα. Φωτεινό παράδειγμα και στους σημερινούς δύσκολους καιρούς".

 

cretalive.gr  12 June, 2019 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα