Πλήγμα ο καιρός για τα αμπέλια!

neakriti.gr  02 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Πλήγμα ο καιρός για τα αμπέλια!

Αναστάτωση και έντονος προβληματισμός στις τάξεις των αμπελοκαλλιεργητών του νομού Ηρακλείου αφού έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.

Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Μύρων Χιλετζάκης, τα αμπέλια εδώ στον νομό Ηρακλείου είχαν ανοίξει την περίοδο αυτή και οι ψυχρές αέριες μάζες ήρθαν να τα αποτελειώσουν.  «Με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας η ανθοφορία αυτή καταστράφηκε και καταγράφονται μεγάλες ζημιές σε πολλές περιοχές. Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί αμπελοκαλλιέργειες στα βόρειο μέτωπο του Ηρακλείου με τα προβλήματα να εντοπίζονται κυρίως σε  4 Δήμους και συγκεκριμένα σε Δήμους Ηρακλείου, Αρχανών Αστερουσίων, Μαλεβίζιου και Χερσονήσου. 

Ο ΕΛΓΑ έχει ήδη ενημερωθεί με τους πληγέντες καλλιεργητές να περιμένουν να γίνει η σχετική αυτοψία, να εκτιμηθεί η κατάσταση και να προχωρήσησουν από το αρμόδιο όργανο οι απαραίτητες ενέργειες για αποζημιώσεις. Ενώ "κερασάκι στην τούρτα" θα είναι ο καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών.

«Εκτός την υπάρχουσα καταστροφή,  ο προβληματισμός μας είναι μεγάλος αφού αν επιβεβαιωθούν οι καιρικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για άσχημες καιρικές συνθήκες, το Σαββατοκύριακο που έρχεται,  τότε αυτό θα είναι και  τέλος του κρητικού αμπελώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χιλετζάκης στο neakriti.

Αποζημιώσεις

Με τα προβλήματα στα αμπέλια από τις χαμηλές θερμοκρασίες να είναι σοβαρά, η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης ζητά γρήγορα αντανακλαστικά από το κράτος.

Ζητά από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την κυβέρνηση συνολικά να προχωρήσουν αμέσως οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων στους πληγέντες αμπελουργούς.

«Eνημερώσαμε ήδη τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Γιώργο Νοδαράκη, προκειμένου να βγει και να δει τη ζημιά που έχουμε. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι τα αμπέλια βρίσκονται στο πιο ευαίσθητο στάδιο με τα  σταφύλια να είναι πολύ μικρά και οι βλαστοί να έχουν μήκος 10 εκατοστά. Φοβάμαι πάντως, ότι η ζημιά έχει γίνει». 

 

neakriti.gr  02 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα