Πόσο επιβαρύνουν τα φυτοφάρμακα τη Μεσαρά;

ekriti.gr   20 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Πόσο επιβαρύνουν τα φυτοφάρμακα τη Μεσαρά;

Μια από τις περιοχές που θεωρούνται επιβαρυμενες από τα φυτοφάρμακα είναι και αυτή της Μεσαράς.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων μιλώντας στο ekriti.gr o καθηγητής και Διευθυντής Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδης Τσατσάκης

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται δείχνουν πως οι συνέπειες για την Υγεία των πολιτών και το περιβάλλον είναι μεγάλες. Όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν μπορούμε να πούμε ότι η αποκλειστική αιτία για την αύξηση καρκίνων, ασθενειών και άλλων νοσημάτων, ακόμη και αναπαραγωγικών προβλημάτων, σε περιοχές όπως η Μεσαρά και η Ιεράπετρα είναι η χρήση των φυτοφάρμακα, όμως είναι δεδομένο πως η αλόγιστη χρήση τους, παίζει σημαντικό ρόλο.
Στην Κρήτη καταναλώνονται ετησίως περίπου 3000 τόνοι φυτοφαρμάκων, όπως λέει ο κ. Τσατσάκης, με το νησί μας να αναδεικνύεται σε περιοχή... πρωταθλήτρια.

Είναι προφανές πως υπάρχουν διάφορες περιοχές με έντονη αγροτική δραστηριότητα, που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Τόσο από την πλευρά του παραγωγού, όσο και από την πλευρά του καταναλωτή το ζήτημα είναι μεγάλο.

Όπως λέει ο κ. Τσατσάκης, υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που ασχολείται με τα φυτοφάρμακα, τις αδειοδοτήσεις και τους διεθνείς κανονισμούς. Υπάρχουν προβλήματα σε Διεθνείς Οργανισμούς, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη κουβέντα για τη χρήση των φυτοφαρμάκων, τη χρησιμότητα και τελικά την επίδραση τους στο περιβάλλον.
 «Στην πραγματικότητα δε γνωρίζουμε ποια φάρμακα είναι ασφαλή. Την ασφάλεια πάντα τη δείχνει η διάρκεια της χρήσης σε πραγματικές συνθήκες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσατσάκης, ο οποίος τονίζει πως για αυτό το λόγο, η καλύτερη λύση είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων καλλιέργειας, χωρίς φυτοφάρμακα, με στόχο να τρώμε πιο υγιεινά και χωρίς τον κίνδυνο να εμφανίσουμε κάποια μορφή καρκίνου ή άλλο νόσημα, στο μέλλον

 

ekriti.gr   20 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα