Πότε αναλαμβάνει καθήοντα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

  28 January, 2022 ΑΡΘΡΑ
Πότε αναλαμβάνει καθήοντα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ενώ στις 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνισή, με την Εκκλησία της Κρήτης να δηλώνει έτοιμη για το συγκεκριμένο θεολογικό και αρχιερατικό γεγονός.

Ειδικότερα, στις 5 του ερχόμενου μήνα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα δώσει ενώπιων εκπροσώπων της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και διαφόρων εκκλησιών τον πρώτο Ενθρονιστήριο Λόγο, ενώ μπροστά στον κρητικό λαό θα δώσει υπόσχεση πως θα τιμήσει το αρχιερατικό του αξίωμα ως Ποιμενάρχης της Κρήτης

Σημειώνεται ότι αρχιερατικά του καθήκοντα εγκαινιάζονται μόνο όταν συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο νέος Αρχιεπίσκοπος δίνει διαβεβαίωση ότι θα εκτελεί τα αρχιερατικά του καθήκοντα. Με αυτόν τον τρόπο, πλέον, μπορεί να υπογράψει τα επίσημα έγγραφα που αφορούν στον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας της Κρήτης.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα σταλεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προς την Προεδρία της Δημοκρατίας και προς τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Μετά από τις θεσμικές υπογραφές, το Π.Δ. θα σταλεί από το επισπεύδον υπουργείο Παιδείας στο Εθνικό Τυπογραφείο για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης ⇒ Ευγένιος: «Θα βάλουμε την Εκκλησία της Κρήτης στην νέα εποχή» - Η ευχή του Ειρηναίου (εικόνες, βίντεο) 

Διαβάστε επίσης ⇒ Ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες - Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο Ευγένιος

Τα επόμενα στάδια μέχρι την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον επίκουρο καθηγητή της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης και πρόεδρο του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, κ. Ιωάννη Λίλη, ο οποίος ανέλυσε τα επόμενα στάδια μέχρι την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.

«Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα πρέπει να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι σημαντική αυτή η συνάντηση καθώς με αυτόν τον τρόπο ο νέος Αρχιεπίσκοπος διαβεβαιώνει ότι θα εκτελεί με επιτυχία τα αρχιεπισκοπικά του καθήκοντα. Μπορεί πλέον να υπογράφει χαρτιά και έγγραφα που σχετίζονται με την Εκκλησία της Κρήτης. Συνήθως, η συνάντηση γίνεται μία εβδομάδα πριν από την ενθρόνισή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λίλης, ενώ συνέχισε: «Μόλις γίνει η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, σε εύλογο χρονικό διάστημα θα συγκληθεί η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος στην οποία θα είναι πρόεδρος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης», υποστήριξε ο κ. Λίλης.

Η υποδοχή

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος Ξενάκης, που μίλησε στην «ΚΡΗΤΗ TV», την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε δημόσια πως η ενθρόνιση αναμένεται να γίνει το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η ημερομηνία που επιτάσσει ο προγραμματισμός. Ωστόσο, εάν υπάρξει αλλαγή στον προγραμματισμό, τότε η ενθρόνιση θα μεταφερθεί μία εβδομάδα μετά και πιο συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, έγινε σαφές πως η υποδοχή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης θα γίνει στον προαύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά.

«Ο προγραμματισμός είναι να γίνει η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στις 5 Φεβρουαρίου. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία που θα δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην οποία ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα δώσει διαβεβαίωση όπως προβλέπει ο νόμος. Από αυτό θα εξαρτηθεί εάν θα μείνουμε σταθεροί στον προγραμματισμό για να υπάρξει η ενθρόνιση στις 5 Φεβρουαρίου. Ειδάλλως, θα γίνει το επόμενο Σάββατο, στις 12 Φεβρουαρίου. Εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας, υποχρεώνουν και εμάς, όπως είναι το ορθό και το πρέπον, να τηρήσουμε τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Συνεπώς, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ευγένιος επέλεξε η υποδοχή του να γίνει στον προαύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και όχι στη Χανιώπορτα όπως είχε γίνει με τον Αρχιεπίσκοπο, τέως Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο. Αμέσως μετά στον προαύλειο χώρο θα γίνει υποδοχή από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο και από τους εκπροσώπους των Εκκλησιών, της κυβέρνησης κ.τ.λ.», ανέφερε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος Ξενάκης.

Αμέσως μετά την υποδοχή, θα πραγματοποιηθεί μια μικρή τελετή στον εσωτερικό χώρο του Αγίου Μηνά, με την παρουσία πολιτικών και εκκλησιαστικών προσώπων. Σε αυτή τη μικρή και σεμνή τελετή, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα εκφωνήσει τον πρώτο του αρχιεπισκοπικό λόγο στο ποίμνιο της Κρήτης.

Ρέθυμνο - Πότε θα γίνει η εκλογή του νέου μητροπολίτη

Είναι άξιο αναφοράς πως, μετά την ανάληψη των αρχιερατικών καθηκόντων του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου, σειρά έχει η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, καθώς η θέση έμεινε κενή μετά την εκλογή του Ευγενίου σε Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, πατήρ Μεθόδιο Βερνιδάκη, ο οποίος ανέφερε: «Το ζήτημα της εκλογής του νέου μητροπολίτη αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης. Ο νέος μητροπολίτης πρέπει να ανήκει στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή να είναι ιερέας που να ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης».

 

  28 January, 2022 ΑΡΘΡΑ