Πότε και πού ξεκινά το λιομάζωμα …

ΠΑΤΡΙΣ  04 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Πότε και πού ξεκινά το λιομάζωμα …

«Καμπανάκι» από τη διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής για όλους αγρότες αλλά και τους παραγωγούς λαδιού, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία των δολωματικών ψεκασμών και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να τηρήσουν με μεγάλη προσοχή στις ημερομηνίες που δίδονται σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση του ελαιόκαρπου.

Σε σχετική ανακοίνωση της η υπηρεσία ζητά τόσο από τους παραγωγούς όσο και  από τους ελαιοτριβείς να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Η υπηρεσία υπογραμμίζει ακόμα, ότι σε ελαιώνες όπου η συγκομιδή θα γίνει πιο όψιμα και δεδομένου ότι στο δίκτυο παγίδευσης σε αρκετές από τις παραπάνω τοπικές κοινότητες καταγράφονται υψηλοί δακοπληθυσμοί, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους και εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους.

Τονίζεται ωστόσο ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή που αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου.

Ο πίνακας της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στο δήμο Αρχανών Αστερουσίων η ελαιοκομιδή στα χωριά Καταλαγάρι, Αλάγνι Μελέσες και Κάτω Αρχάνες θα πρέπει να γίνει μετά τις 4-11-19.

Αντίστοιχα στον ίδιο δήμο στα χωριά Καλύβια, Νεοχώρι, Μεσοχωριό, Παραιτώρια, Άνω Αρχάνες, Αστρίτσι, Αστρακοί, Μυρτιά, Αγιές Παρασκιές, Άγιος Βασίλειος, Πεζά, Κουνάβοι, Καλονή, Δαμάνια, Μεταξοχώρι, Χουδέτσι, Αρμανώγεια , η έναρξη της συγκομιδής της ελιάς θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τις 11-11-19.

Τέλος στον ίδιο δήμο, στα χωριά Ροτάσι, Εθιά, Λιγόρτυνος, Μαδέ, Βοριά, Πύργος, Τεφέλι, Χάρακας, Παρανύμφοι, Χαράκι. Στο δήμο Βιάννου η ελαιοσυγκομιδή για το σύνολο των κοινοτήτων θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τις 4-11-19.

Σε ότι αφορά στο δήμο Γόρτυνας, στα χωριά Ανω Άκρια, Τσιφούτ Καστέλι, Αγία Βαρβάρα, Άνω Μούλια, Αγίου Δέκα, Απεσωκάρι, Βασιλικά Ανώγεια, Βασιλική, Γκαγκάλες, Πλατανος Πλώρα, Χουστουλιανά, ,Μητρόπολη, Μιαμού, Άγιος Κυριλλος θα πρέπει να αρχίσουν να μαζεύουν ελιές μετά τις 4-11-19.

Επίσης στα χωριά Λούρες, Στόλοι, Ίνια, Άγιος Θωμάς, Δούλι, Λαράνι, Μεγάλη Βρύση, Πρινιάς, Αμπελούζος, Γέργερη, Νύβριτος, Πανασσός, η συγκομιδή του ελαιοκάρπου θα πρέπει να αρχίσει μετά τις 11-11-19, ενώ στο Σοκαρά, μετά τις 15-11-19.

Στο δήμο Ηρακλείου η ελαιοσυγκομιδή στα Σταράκια, τις Βούτες, τη Φοινικιά, το Βενεράτο, τη Σίβα και το Πετροκέφαλο, θα πρέπει να αρχίσει μετά τις 4-11-19. Αντίστοιχα το Κυπαρίσσι ο Προφήτης Ηλίας το Ρουκάνι, ο Άγιος Σύλλας η Αυγενική τα Κεράσια, ο Άγιος Μύρωνας, οι Άνω Ασίτες, οι Κάτω Ασίτες, η Πυργού, το Πενταμόδι, οι Βασιλειές η Καλλιθέα, το Σκαλάνι, οι Δαφνές και η Φορτέτσα, έχουν ημερομηνία μετά τις 11-11-19.

Σε ό,τι αφορά το. δήμο Μαλεβιζίου, στα χωριά Αχλάδα, Γάζι, Δαμάστα, Καλέσα, Μάραθος Ροδιά, Φόδελε, Καμάρι, Κεραμούτσι, Μονή, Τύλισος, η συγκομιδή του ελαιοκάρπου θα πρέπει να αρχίσει μετά τις 4-11-19. Αντίστοιχα στα χωριά Λουτράκι Κορφές Κρουσώνας Σάρχος Αηδονοχώρι, Αστυράκι, Γωνιές Καμαριώτης η συγκομιδή του λαδιού θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τις 11-11-19.

Στο δήμο Μινώα Πεδιάδος, στα χωριά Ζήντα, Πανόραμα, Νιπιδιτός, Στείρωνας, Βόνη, Σαμπά, Μονή Αγκαράθου, Καστέλι, Αμαριανό, Αποστόλοι, Αρχάγγελος, Ασκοί, Γεράκι, Ευαγγελισμός, Κασταμονίτσα, Λύττος, Μαθιά, Σμάρι, Πολυθέα, Καρουζανά, Λιλιανό, το μάζεμα των ελιών θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τις 4-11-19.

Επίσης στα χωριά, Αμουργέλες Άνω Καστελιανά, Γαρύπα, Δεμάτι, Δραπέτι, Κάτω Καστελιανά, Παναγιά Μινώα, Πάρτιρα, Πατσίδερος, Ρουσοχώρια, Θραψανό, Ζωφόροι, η συγκομιδή της ελιάς θα πρέπει να αρχίσει μετά τις 11-11-19. Τέλος στον ίδιο δήμο, στα χωριά Αρκαλοχώρι, Αυλή Κασσάνοι, Ίνι, Καραβάδο, Σκινιάς Καλό Χωριό, Άνω Πούλιες, Κάτω Πούλιες, Λευκοχώρι, το μάζεμα της ελιάς θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τις 15-11-19.

Σε ό,τι αφορά στο δήμο Φαιστού, στα χωριά Βώροι, Γρηγοριά, Καμηλάρι, Κλήμα, Λαγολιό, Πιτσίδια, Βορίζια, Μαγαρικάρι, Τυμπάκι, Φανερωμένη, Ζαρός, Μορόνι, Ρουφάς, Αληθινή, Αντισκάρι, Γαλιά, Κουσές, Μοίρες, Πέρι, Πετροκεφάλι, Πηγαιδάκια, Πόμπια, Σίβας, η συγκομιδή του ελαιοκάρπου θα πρέπει να γίνει μετά τις 4-11-19, ενώ στα χωριά,Καστελιανά και Σκούρβουλα μετά τις 11-11-19. Τέλος στο δήμο Χερσονήσου σε όλα τα χωριά το μάζεμα των ελιών θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τις 4-11-19.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι Τοπικές Κοινότητες Ασημίου, Βαγιονιάς-Λούκιας-Κουμάσας, Διονυσίου – Παναγιάς, Σταβίων και Στερνών, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γόρτυνα, εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας κατά τη φετινή περίοδο.

Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις Τοπικές Κοινότητες δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

Περισσότερες διευκρινίσεις για την εισφορά δακοκτονίας για την ελαιοκομική περίοδο 2019 -2020 θα δοθούν σε επόμενο δελτίο τύπου της υπηρεσίας μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 

ΠΑΤΡΙΣ  04 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα