Πότε θα προκηρύξει εκλογές ο Μητσοτάκης

  03 February, 2023 ΑΡΘΡΑ
Πότε θα προκηρύξει εκλογές ο Μητσοτάκης

Τι δείχνει ο νέος χρησμός για την ημερομηνία

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά την λήξη της συνεδρίασης απευθύνθηκε στους υπουργούς και τους είπε: «αυτό δεν είναι το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που κάνουμε», προειδοποιώντας, εμμέσως, ότι δεν πρέπει να κατεβάσουν τα μολύβια το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς δεν θα προχωρήσει στην προκήρυξη των εκλογών. Με δεδομένο ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει μία φορά τον μήνα, το επόμενο αναμένεται τον Μάρτιο.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές, το πιθανότερο είναι να γίνουν δύο ακόμα υπουργικά συμβούλια. Ένα στα τέλη Φεβρουαρίου και άλλο ένα στις αρχές Μαρτίου στο οποίο θα επικυρωθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Από εκεί και μετά όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την προκήρυξη των εκλογών, καθώς αν ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να διεξαχθούν οι πρώτες πριν το Πάσχα, είτε στις 2 είτε στις 9 Απριλίου, έχει περιθώριο να τις ανακοινώσει μέχρι τις 12 Μαρτίου. Με βάση το Σύνταγμα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέσα σε τριάντα μέρες με το μικρότερο χρονικό περιθώριο να περιορίζεται στις 21 μέρες.

Ο «ακτιβισμός» του ΣΥΡΙΖΑ τον αποξενώνει από κέντρο και μεσαία τάξη

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα επιμείνει …νομοθετικά απέναντι στην αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες της Βουλής αναδεικνύοντας ταυτόχρονα «την αντιθεσμική και υπονομευτική του κοινοβουλευτισμού συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως σημειώνουν στελέχη της ΝΔ. Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο «ακτιβισμός» που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ τον αποξενώνει από το κέντρο και τη μεσαία τάξη και έτσι μεγαλώνει το ακροατήριο του μεσαίου χώρου στο οποίο στρέφεται ο πρωθυπουργός. Η ψήφιση της τροπολογίας για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές, την Τρίτη, θα αποτελέσει ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων και είναι πιθανό να υπάρξει εκ νέου σύγκρουση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα εφόσον αποφασίσουν να μιλήσουν στη Βουλή. Άλλωστε, αυτή είναι η μόνη ψηφοφορία στην οποία θα πάρει μέρος η αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω της σπουδαιότητας, όπως έχει πει ο κ. Τσίπρας. Βέβαια, οι ενδείξεις είναι ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα σημείο τριβής καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει δική του τροπολογία, διαφωνώντας με αυτήν της κυβέρνησης.

Προσπάθεια για μέγιστη δυνατή συσπείρωση

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι «είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημοκρατία», επιδιώκοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση. Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αντικείμενο ευρείας συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Πάντως, δεν είναι δυνατή η υιοθέτηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ διότι όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές «εισάγει ιδεολογικά κριτήρια στον Άρειο Πάγο, συνεπώς κινδυνεύει να καταπέσει συνταγματικά και κυρίως να συγχύσει ή να επεκτείνει ανεξέλεγκτα την εφαρμογή της». Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατατεθείσα ρύθμιση «δεν αξιολογεί τα χαρακτηριστικά και την ιδεολογία των κομμάτων, το οποίο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου» εγείροντας κινδύνους υπερβολικής διεύρυνσης των περιορισμών, αλλά βάζει αποκλειστικά στο μικροσκόπιο τις εγκληματικές οργανώσεις».

Το «μπλόκο» στο κόμμα του Κασιδιάρη

Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει την επέκταση της υφιστάμενης ρύθμισης, που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας αλλά και όσων ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος. Εισάγει την έννοια της «πραγματικής ηγεσίας» ώστε να μην τοποθετούνται σε κόμματα που λειτουργούν ως κελύφη εγκληματικών οργανώσεων «αχυράνθρωποι» που τους χειρίζονται μέλη εγκληματικών οργανώσεων που βρίσκονται στη φυλακή, όπως συμβαίνει με το κόμμα Κασιδιάρη και την ΧΑ.  Υπεύθυνο για την κρίση θα είναι το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου που ανακηρύσσει τους υποψηφίους, τα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων για τις εκλογές.

«Στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα που έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον που έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας», δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως πρόκειται για μία διάταξη που αποβλέπει «όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών» και ζήτησε την υποστήριξη των άλλων κομμάτων. 

 

  03 February, 2023 ΑΡΘΡΑ