Πραιτώρια: Η φωτιά των αγροτικών κινητοποιήσεων... άναψε! (βιντεο)

  30 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Πραιτώρια: Η φωτιά των αγροτικών κινητοποιήσεων... άναψε! (βιντεο)

Τα τρακτέρ τοποθετήθηκαν στην άκρη του δρόμου.

Καταμεσής του κόμβου για τον Πύργο, στην περιοχή των Πραιτωρίων, «στέκεται» από το βράδυ της Κυριακής ένα (αυτοσχέδιο) «στρατηγείο»: Οι βάρδιες βγήκαν και αναρτήθηκαν σ' ένα μικρό μαυροπίνακα , τα ξύλα μαζεύτηκαν και τοποθετήθηκαν στη σόμπα και η φωτιά των αγροτικών κινητοποιήσεων... άναψε και στο Ηράκλειο!

Το μπλόκο που έστησαν ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων και ο Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου, μετρά ήδη τρεις ημέρες. «Αυτό εδώ το σημείο», που μας υποδεικνύει ο κ. Μανώλης Καρκαβάτσος,«είναι ένα αγωνιστικό μετερίζι της αγροτιάς, πολλά χρόνια τώρα».

Λίγος μεζές από τυρί είναι αρκετός... για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους οι συγκεντρωμένοι και να βροντοφωνάξουν: «Φτάνει πια! Δεν θα επιτρέψουμε να κάνετε τη ζωή μας αφόρητη!» 

Τα ηχεία παίζουν ασταμάτητα διάφορους επαναστατικούς... ύμνους, εκείνους που ταιριάζουν στις περιστάσεις, χιλιοτραγουδισμένους από πολλές γενιές. Η έντασή των θρυλικών, ξεσηκωτικών ασμάτων είναι υψηλή. Χαμηλώνει -υποχρεωτικά- όταν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων μας πλησιάζει για να μας μιλήσει: «Έχουμε μηνύματα ότι είναι σωστός ο προσανατολισμός μας. Δείχνει ο κόσμος που μας προσεγγίζει ότι συμφωνεί στη λογική να διεκδικούμε και να βγαίνουμε στους δρόμους. Είμαστε πάντα συντονισμένοι με την πανελλαδική επιτροπή των μπλοκ. Είμαστε συντονισμένοι και αλληλέγγυοι με όλους τους συναδέλφους μας στην Κρήτη.  Βγήκαμε εδώ ατσαλωμένοι, μεσ' την κρυγιώτη, μεσ' το τσιγκούρι, για να τους πούμε το εξής: Ότι σε αυτή εδώ τη ζωή δεν διαπραγματευόμαστε ότι η τύχη μας βρίσκεται στα χέρια σας. Θα μπούμε μπροστά μας για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Την επιβίωσή μας!».

«Μας κάνουν τη ζωή κόλαση»!

Οι αγρότες που βγήκαν στους δρόμους, το έκαναν για να αντιπαλέψουν «την αντιλαϊκή πολιτική που μας τυραννά, και η οποία δεν μας αφήνει να καλλιεργήσουμε», όπως επισημαίνει ο κ. Μανώλης Καρκαβάτσος. «Το κόστος παραγωγής είναι στα μεσούρανα. Έχουν φτάσει τα φορολογικά και ασφαλιστικά χαράτσια να μας κάνουν τη ζωή κόλαση. Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης παίρνουν τον κόπο και τον βιο μας. Εμείς ιεραρχούμε προβλήματα και τα πληρώνουμε», προσθέτει, παραθέτοντας μας τα βασικά και κύρια αιτήματά τους: «Έχουμε μπροστά μας το αφορολόγητο, που ετοιμάζεται και το έχει ψηφίσει η κυβέρνηση να κατέβει στο 5.600. Και πρέπει να το πάρει πίσω, γιατί εμείς το κερδίσαμε με μάχες στα μπλόκα. Ζητάμε 12.000 αφορολόγητο. Ζητάμε αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, έναν ΕΛΓΑ που τον πληρώνουμε. Θέλουμε έναν δημόσιο ΕΛΓΑ. Θέλουμε να μας αποζημιώσουν για τις βροχοπτώσεις, τον δάκο, την καταστροφή από ξηρασία».

Εκτός από τις παραπάνω διεκδικήσεις, «μπροστά μας έχουμε κι όλους εκείνους που αβαντάρουν και δίνουν το δικαίωμα στις κυβερνήσεις να μας διώξουν από το σπίτι μας», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, προσθέτοντας ότι «ο θόρυβος που έκαναν τα μπλόκα» της Κρήτης είχαν αντίκτυπο στο πανελλήνιο. Κι εκτιμά ότι «το καλά οργανωμένο αγροτικό κίνημα, ο καλός προσανατολισμός, είναι αυτός που θα φέρει το αποτέλεσμα. Κάποιοι, από αυτούς που η κυβέρνηση θέλει να συζητάει, κάνουν μνημόσυνα με ξένα κόλυβα. Εμείς είμαστε στα μπλόκα, αυτοί οργανώνουν συναντήσεις με υπουργούς. Εμείς είμαστε στα μπλόκα και τρώμε την κρυγιώτη, αυτοί ξέρουν πότε βγαίνουν τα δελτία τύπου του κάθε υπουργού. Στόχος τους, να σταματήσουν την αγωνιστικότητα της αγροτιάς. Να μην συμμετέχει στα μπλόκα. Όμως, η αγροτιά συσπειρώνεται και διεκδικεί!».

 «Να κερδίσουμε κι εμείς πόντο - πόντο τον δρόμο της επιβίωσης»

Ο κ. Καρκαβάτσος υποστηρίζει ότι «αφού γίνουμε πιο δυνατοί, αφού συσπειρώσουμε περισσότερους αγρότες, αφού τα τρακτέρ μας βγουν δεξιά του δρόμου, τότε θα αποφασίσουμε ποιος είναι ο τρόπος που θα βάλουμε την κυβέρνηση να δεσμευτεί, να πάρει πίσω τις λογικές της αντιλαϊκής κατεύθυνσης και να κερδίσουμε κι εμείς πόντο - πόντο τον δρόμο της επιβίωσης».

 Ο ίδιος μπορεί και διακρίνει «στα μάτια των συναδέλφων μας ότι ο αγώνας μας έχει ανταπόκριση. Παρότι ο καιρός είναι κατάλληλος για δουλειά, όλοι γύρω γύρω επικοινωνούν και συσπειρώνονται στο μπλοκ. Συνεχίζουν τα τρακτέρ κι έρχονται».

Όντας σίγουρος «ότι και στην Κρήτη, κάτι γεννιέται», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων παρατηρεί ότι «ο θόρυβος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος ανησύχησε πολλούς», τους οποίους καλεί τέλος «να κάτσουν στα αυγά τους, γιατί το κουμάντο θα το κάνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα!». 

 

 

Αντώνης Παντινάκης -cretalive.gr
 

 

  30 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα