Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους Γονείς η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού

mesaralive.gr  15 September, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους Γονείς η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού

Φωτο:sigmalive.com

Τα αιτήματα των γονιών, στα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης, κατέθεσε στις 9 Σεπτεμβρίου η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών στον Δήμαρχο κ. Γιώργο Αρμουτάκη με τον οποίο συναντήθηκε.

Συγχρόνως, κατατέθηκε από την Ένωση Γονέων Δ. Φαιστού υπόμνημα για την κατάσταση στα σχολεία, αλλά και συγκεκριμένο πλαίσιο άμεσων αιτημάτων.

Αυτή την  εβδομάδα το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων θα έχει συνάντηση με τον   Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσαράς «Φαιστός».

«Καλούμε κάθε Σύλλογο Γονέων στο Δ. Φαιστού να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην αφήσουμε αναπάντητα τα προβλήματα στα σχολεία, να μην μείνουμε θεατές στην επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών, όπου επισυνάπτεται και το υπόμνημα που κατατέθηκε στον Δήμαρχο.                                       

 

Το Υπόμνημα

 Στο υπόμνημα που κατατέθηκε στον κ. Αρμουτάκη, αναφέρεται:

«Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολειά η κατάσταση είναι  εκρηκτική με τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς (τουλάχιστον 20 χιλιάδες, όπως κουτσουρεμένα τα υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας), την υποχρηματοδότηση των σχολείων  και τα προβλήματα σχολικής στέγης  ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόστηκε  τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και από την πρόσφατη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

 Εκτός από τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, υπάρχει μια φρικτή πραγματικότητα που είναι ο υποσιτισμός των παιδιών, η έλλειψη επαρκούς και σωστής διατροφής είτε γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι είτε γιατί το οικογενειακό εισόδημα δεν καλύπτει τις ανάγκες.

Ως γονείς που ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε χρόνο με όλο αυτό το φάσμα των ελλείψεων στα σχολεία μας, οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, αρνούμαστε συλλογικά να γίνουμε δεκανίκι αυτής  της πολιτικής που ρημάζει τα σχολεία  και μεταφέρει το κόστος λειτουργίας τους στις πλάτες μας.

 Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο!

Ορισμένα από τα παραπάνω προβλήματα, όπως η σχολική στέγη και οι υποδομές, είναι στην άμεση ευθύνη του Δήμου (με βάση τον Νόμο 3852/2010 η σχολική στέγη άπτεται των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ενώ τα άλλα πρέπει να βρουν το δήμο συμπαραστάτη και αρωγό στην προσπάθεια που κάνουν οι γονείς για τη διεκδίκηση λύσεων.

Ζητάμε από τη δημοτική αρχή του δήμου Φαιστού να διεκδικήσει:

1. Άμεση κάλυψη των κενών με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

2. Ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό στις δομές της ειδικής αγωγής (Ειδικό Σχολείο Πόμπιας, ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου), ώστε τα σχολεία αυτά να μπορούν από την έναρξη την χρονιάς να λειτουργούν χωρίς κανένα εμπόδιο και να παρέχουν στα παιδιά την αναγκαία παιδαγωγική και κάθε είδους στήριξη που προκύπτει από τις ειδικές ανάγκες.

3. 20 μαθητές ανά τάξη, και 15 στο Νηπιαγωγείο και σε Α' και Β' Δημοτικού. Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Κουράκη για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα.

4. Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από τον Κρατικό Π/Υ και τους  Κεντρικούς  Αυτοτελείς  Πόρους για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Διαγραφή όλων των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις ΔΕΚΟ. Κατάργηση του ΦΠΑ στις προμήθειες, αγορές και στις συναλλαγές των σχολικών επιτροπών και σχολείων. Δωρεάν ρεύμα και νερό στα σχολεία, άμεσα αφορολόγητο πετρέλαιο με κρατική ευθύνη για όλα τα σχολεία.

Επιπλέον :

5. Αντισεισμικός έλεγχος όλων των κτιρίων των σχολικών μονάδων, άμεση αντισεισμική θωράκιση όπου διαπιστωθεί πρόβλημα. Να δοθεί πιστοποιητικό ασφάλειας και καταλληλότητας σε όλα τα σχολειά.

6. Εδώ και τώρα χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων κτιριακών προβλημάτων των σχολείων.   Το κτιριακό πρόβλημα είναι μεγάλο σε όλες τις βαθμίδες σχολικών μονάδων πχ Δημοτικό Σχολείο Γαλιάς, Γυμνάσιο Πόμπιας, Ειδικό Σχολείο Πόμπιας κτλ Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή και παιδαγωγικά ορθή λύση αυτού του προβλήματος σε κατάλληλες κτιριακές δομές χωρίς εφαρμογή των ΣΔΙΤ.

7. Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στα σχολειά μας. Να μην εφαρμοστεί η απόφαση του ΔΣ του δήμου για τη σύναψη σύμβασης συλλόγων γονέων με ιδιώτη για τη συλλογή χρησιμοποιημένων ελαίων από τους μαθητές. Το ΔΣ του δήμου οφείλει να σηκώσει γη και ουρανό διεκδικώντας αύξηση των επιχορηγήσεων στις σχολικές επιτροπές αντί να επιτρέψει την επιχειρηματική δράση στα σχολειά μας.

8. Παρεμβάσεις με χρηματοδότηση από έκτακτο κρατικό κονδύλι για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού, την  αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στους μαθητές. Εννοείται, πως οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις καμιά σχέση δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν με τις δήθεν «φιλανθρωπικές» δραστηριότητες επιχειρηματικών ομίλων και «ΜΚΟ», για την προβολή του «κοινωνικού προσώπου» και της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» εκείνων που ακόμη και σε περίοδο κρίσης, βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται τη στιγμή που απολύουν εργαζομένους και πετσοκόβουν μισθούς.

9. Μέριμνα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών και για τον εμβολιασμό κάθε μαθητή, άμεση υποδομή για δωρεάν παροχή δελτίων υγείας».

 

mesaralive.gr  15 September, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ