Σε ωρολογιακή βόμβα εξελίσσεται η Γαύδος…

https://slpress.gr/  02 March, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Σε ωρολογιακή βόμβα εξελίσσεται η Γαύδος…

Αν λάβουμε υπόψη τον παλαιό κανόνα ότι τα “μικρά” γεγονότα, που θρυλούνται –ειρωνικά ή ψιθυριστά– στους διεθνείς και ημεδαπούς διπλωματικούς διαδρόμους, εξηγούν τις μεταγενέστερες, σοβαρές εξελίξεις, τότε η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου προβλήματος.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη στις αρχές του Ιανουαρίου 2021, όταν κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος (από τους “άκαπνους”) επισκέφθηκε την Άγκυρα, προειδοποιώντας τον “βαρύ” πρόεδρο Ερντογάν ότι η Τουρκία θα υποστεί κυρώσεις λόγω της πολιτικής της στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τους γνωρίζοντες, ο Ερντογάν του απάντησε ότι η Τουρκία δεν δέχεται απειλές και αμφισβήτησε αν η ΕΕ θα τολμήσει ποτέ να επιβάλει κυρώσεις (σ.σ.: ακόμα και η Κύπρος απέσυρε το παλαιό της αίτημα!). Κατέληξε δε, λέγοντας ότι πέραν των ελληνοτουρκικών συνόρων, το μεταναστευτικό πρόβλημα θα γιγαντωθεί, όταν ανοίξει κι άλλο μέτωπο, στο πιο νότιο τμήμα της λεγόμενης ανατολικής οδού της Μεσογείου.

Το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2022 με πρωταγωνιστή τον ίδιο αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Ο Ευρωπαίος οικοδεσπότης, που προφανώς δεν διαβάζει προσεκτικά τους υπηρεσιακούς φακέλους και δεν γνωρίζει τα θέματα, επέκρινε τον επισκέπτη του, επειδή η Αίγυπτος δεν κάνει τίποτα, για να αποτρέπει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος Σίσι. Απάντησε στον συνομιλητή του, λίγο-πολύ, ότι δεν ξέρει τι λέει, προσθέτοντας ότι τα παράλια της χώρας του φρουρούνται και δεν φεύγει, κυριολεκτικά, ούτε μια βάρκα με μετανάστες προς την Ευρώπη. Ο πρόεδρος Σίσι κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί, λόγω ενός απρόβλεπτου γεγονότος που, μαζί με άλλους παράγοντες, ίσως αλλάξει τα πράγματα.

Διαβάστε τη συνεχεια εδώ

 

https://slpress.gr/  02 March, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα