
Στη νέα όξυνση της προσφυγικής κρίσηςστην Ευρώπη και κυρίως στα ελληνικά νησιά αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel
«Αν δει κανείς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία ή τα νησιά του Αιγαίου, πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η προσφυγική κρίση επιστρέφει αθόρυβα στην Ευρώπη. Η μεταναστευτική πίεση αυξήθηκε αισθητά από την αρχή του χρόνου».
Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ σε άλλο σημείο, «η συμφωνία με την Τουρκία δεν λειτούργησε ποτέ, όπως ήλπιζαν. Ο αριθμός των προσφύγων βέβαια μειώθηκε, αλλά κυρίως λόγω των αυστηρότερων ελέγχων της τουρκικής συνοριοφυλακής που εμπόδιζε τους πρόσφυγες να ταξιδέψουν το χειμώνα.
Στην Τουρκία δεν επαναπροωθήθηκε σχεδόν κανένας. Σε περισσότερα από τρία χρόνια οι ελληνικές αρχές έστειλαν στην Τουρκία μόνο 1.892 ανθρώπους, ενώ πολλοί επέστρεψαν οικειοθελώς.
Σύμφωνα με το Spiegel, «οι ελπίδες του Βερολίνου εναπόκεινται στη νέα συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχει προς αυτόν η εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Το Spiegel αποκαλεί σε άλλο σημείο «εκρηκτική» την κατάσταση στη Λέσβο ενώ εστιάζει και στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα του Spiegel, «Έλληνες αστυνομικοί και μέλη της Frontex «κάθε μήνα σταματούν σχεδόν χίλιους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας – εμφανώς περισσότεροι σε σχέση με το παρελθόν.
Πολλοί περισσότεροι ωστόσο καταφέρνουν να διαφύγουν απαρατήρητοι από τα σύνορα, τα οποία φυλάσσονται μόνο από έναν διάτρητο φράχτη. Στο Βερολίνο υπάρχει φόβος ότι ξανά μέσω της Βαλκανικής Οδού θα μπορούσαν να φτάσουν εμφανώς περισσότεροι πρόσφυγες στη Γερμανία».
Δείτε επίσης
- Μέση Ανατολή: Εκατέρωθεν επιθέσεις με νεκρούς μεταξύ Ιράν και Ισραήλ
- Μαίνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή-Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέους βομβαρδισμούς κατα του Ιράν
- Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Την ανακοίνωσε και επίσημα ο Τραμπ - Στο 55% οι δασμοί
- Σαφή μηνύματα Μητσοτάκη-Μακρόν στην Άγκυρα -Το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο εκνευρίζει την Τουρκία
- Έκρυθμη κατάσταση στο Λος Άντζελες, η Εθνοφρουρά έριξε χημικά και πλαστικές σφαίρες στους διαδηλωτές
Σχετικά άρθρα
- Πώς η Ευρώπη υποχρεώνει τους πρόσφυγες να θαλασσοπνίγονται
- Ευρώπη: Καύσωνας και ξηρασία φέρνουν έκτακτα μέτρα σε Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία
- Στο επίκεντρο της πανδημίας ξανά η Ευρώπη-Η θέση της Ελλάδας
- Οι λόγοι που ακριβαίνει το ρεύμα στην Ευρώπη
- Τη στιγμή που η Ελλάδα πλησιάζει στην άρση των μέτρων η Ευρώπη “υποφέρει”