Στα κάγκελα ξανά οι αγρότες της Κρήτης

neakriti.gr  09 February, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Στα κάγκελα ξανά οι αγρότες της Κρήτης

Τίποτα δεν αλλάζει για τους αγρότες των μπλόκων από την αλλαγή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την αντικατάσταση του Σπήλιου Λιβανού από τον Γεώργιο Γεωργαντά, αφού η απάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που εκφράζει και τα μέλη της στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι ότι η αντιαγροτική πολιτική είναι της κυβέρνησης και όχι μόνο ενός προσώπου, σε όποια θέση και αν βρίσκεται. Έτσι χθες Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, στα Χανιά, οι αγρότες βγήκαν ξανά στους δρόμους, ενώ αύριο Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, οι Ηρακλειώτες προχωρούν σε συμβολική διαμαρτυρία στη ΔΕΗ στο Τσαλικάκι, απαιτώντας μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με το ρεύμα να αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που δυσχεραίνουν την επιβίωση του κλάδου!

«Χαιρετίζουμε τους αγωνιζόμενους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους που έδωσαν δυναμικό αγωνιστικό “παρών” στη σημερινή κινητοποίηση», τόνισαν από τα Χανιά χθες Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, το απόγευμα οι αγωνιζόμενοι αγρότες. «Στήνουμε μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, μαζικοποιούμε το κέντρο του αγώνα μας και λέμε αγωνιστικό “όχι” στη συνέχεια της κοροϊδίας και των ψεύτικων υποσχέσεων που εισπράξαμε από τις συναντήσεις με τους υπουργούς και την Περιφέρεια. Να μη μας εξαπατούν με τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση κάτω από τον φόβο των κινητοποιήσεών μας. Ο μαζικός, οργανωμένος και πανελλαδικά συντονισμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Αυτό μας διδάσκει η πείρα του 2016 με την κατάκτηση του αφορολόγητου», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν, τονίζοντας πως ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί.

Σημείο αναφοράς η Νίκαια

Στο μεταξύ, το Μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, που αποτελεί σημείο αναφοράς του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για τη διεκδίκηση των αιτημάτων επιβίωσης, εξακολουθεί να ενισχύεται. Στη διάρκεια των συσκέψεων εκφράζεται διαρκώς η μαχητική διάθεση των αγροτών για να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι καταφτάνουν κάθε μέρα από διάφορες περιοχές της χώρας.

Στις συσκέψεις αποφασίστηκε να ενταθούν οι περιοδείες στα χωριά της Θεσσαλίας, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω το μπλόκο της Νίκαιας με νέα τρακτέρ. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει πορεία με τρακτέρ μεθαύριο Παρασκευή το απόγευμα στη Λάρισα, στην οποία καλούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης να συμμετάσχουν και να συμπαρασταθούν.

Για την παραίτηση του υπουργού και την τοποθέτηση του νέου, σχολίασαν ότι για αυτούς δεν αλλάζει κάτι, καθώς δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με το συνολικό κυβερνητικό έργο. Τόνισαν επίσης ότι βρίσκονται στο Μπλόκο έχοντας συγκεκριμένα αιτήματα, για τα οποία καλούν την κυβέρνηση να τα ικανοποιήσει.

Επίσης, και οι αγρότες του νομού Καστοριάς αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η απάντηση στις εξαγγελίες

Η απάντηση του Μπλόκου της Νίκαιας στις εξαγγελίες του πρώην, πλέον, υπουργού Σπήλιου Λιβανού έχει ως εξής:

«Η εξαγγελία των 7 μέτρων στήριξης, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι νέα, αλλά επανάληψη παλιότερων εξαγγελιών και αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε, αλλά τα μέτρα αυτά δε λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και δε μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση.

Ας πάρουμε, καταρχάς, το αίτημά μας για μείωση του κόστους παραγωγής: Εμείς ζητάμε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα και η κυβέρνηση εξήγγειλε κάλυψη του 80% για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021 και του 50% για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2022, διάστημα που οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, άρα λιγότερη και η κατανάλωση ρεύματος.

Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και η κυβέρνηση απλώς επαναφέρει παλιότερη απόφασή της για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όχι για όλους, αλλά για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, περίπου στο 1/3 των αγροτών - όμως όλων των αγροτών τα τρακτέρ καίνε πετρέλαιο. Ο πρωθυπουργός προεκλογικά τον Μάιο 2019 είχε υποσχεθεί επιστροφή φόρου στα καύσιμα κάθε χρόνο και σε όλους τους αγρότες. Τα 50 εκατομμύρια που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως επιστροφή φόρου καυσίμων αφορούν μόνο σε μια χρονιά και είναι ξεδιάντροπη κοροϊδία όταν το 2016, που έκοψαν την επιστροφή, ήταν 175 εκατομμύρια τον χρόνο. Μη μας πουλάνε το παραμύθι για τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας, όταν κάθε χρόνο βρίσκουν και δίνουν 370 εκατ. ευρώ για επιστροφή στο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδοχεία, κλινικές κ.λπ.

Εμείς ζητάμε επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων και η κυβέρνηση ανακοινώνει επιδότηση-κοροϊδία 7% μόνο για τις ζωοτροφές και μόνο για τα έξοδα των κτηνοτρόφων στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022.

Όσο για τον ΦΠΑ, το υπουργείο δε γνωρίζει, αλήθεια, ότι είναι ουδέτερος φόρος για όσους κρατάνε λογιστικά βιβλία που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών; Επίσης δε γνωρίζει πως ο ΦΠΑ στα λιπάσματα ήταν ήδη στο 13% όταν έκαναν την εξαγγελία πως τον μειώνουν από 24% στο 13% και μετά το άλλαξαν στο 6%; Είναι τόσο άσχετοι, ή στόχο έχουν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο που δε γνωρίζει τι ισχύει ώστε να στραφούν ενάντια στους αγρότες και τα μπλόκα μας;

Κουβέντα δε λέει η κυβέρνηση για τα άλλα δύο βασικά αιτήματά μας που αφορούν σε: - Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλα τα ζημιογόνα αίτια (καιρικά φαινόμενα και νόσους) και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

- Τιμές στα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Δε σκύβουμε το κεφάλι και δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα. Μπορούμε να τους στριμώξουμε και να έχουμε αποτελέσματα με τους αγώνες μας. Δυναμώνουμε όλα τα μπλόκα με νέα τρακτέρ.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά και θα νικήσουμε»!

Ανακοινώσεις στήριξης

Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων

Το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων στηρίζει τις κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων αυτή την περίοδο στη χώρα, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή του τα εξής:

«Στεκόμαστε στο πλάι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων και στον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που αποδεκατίζει το εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών και εξασφαλίζει “ζεστό” χρήμα και προνόμια για τις τράπεζες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι εδώ στον νομό μας εργαζόμαστε κι εμείς οι ίδιοι τον χειμώνα ως αγρότες και ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι τα ψίχουλα που πετάει η κυβέρνηση στους αγρότες είναι απλή κοροϊδία σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, στοχεύοντας να ρίξει στάχτες στα μάτια τους γιατί φοβάται τον οργανωμένο αγώνα. Η τρομοκρατία από την κυβέρνηση με τις δυνάμεις καταστολής που καθημερινά βρίσκονται στον χώρο των μπλόκων πανελλαδικά αποδεικνύει περίτρανα τη δύναμη του συλλογικού αγώνα.

Συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος γιατί έχουμε κοινούς αντιπάλους, κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους και επιδιώξεις. Η δύναμή μας βρίσκεται στον αγώνα για την επιβίωσή μας, για τις ανάγκες μας».

Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου: Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη

Σε νέα κινητοποίηση καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Ηρακλείου, την Πέμπτη 10 Φεβρυαρίου στις 10:00 το πρωί, στη ΔΕΗ στο Τσαλικάκι.

«Η κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου ήταν η πρώτη απάντηση» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, τονίζοντας παράλληλα ότι «ο μαζικός, οργανωμένος και πανελλαδικά συντονισμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού καλούν σε νέα κινητοποίηση τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους στη ΔΕΗ στο Τσαλικάκι την Πέμπτη 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 10 π.μ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ! ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Η κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου ήταν η πρώτη απάντηση. Λέμε όχι στην συνέχεια της κοροϊδίας και των ψεύτικων υποσχέσεων . Να μην μας εξαπατούν τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση, κάτω από τον φόβο των κινητοποιήσεών μας. Ο μαζικός, οργανωμένος και πανελλαδικά συντονισμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Αυτό μας διδάσκει η πείρα του 2016 με την κατάκτηση του Αφορολόγητου.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ!

Διεκδικούμε:

 Άμεση ενίσχυση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για την προμήθεια λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και άλλων αναγκαίων αγροεφοδίων! Άμεση πραγματική μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

 Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στην λαϊκή κατανάλωση.

 Κατάργηση της ΚΥΑ που συνεχίζει να πετσοκόβει ενισχύσεις! Ενισχύσεις με βάση την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, σε όσους πραγματικά παράγουν.

Άμεση λήψη μέτρων από την πανδημία, ιδιαίτερα την ενίσχυση της ΠΦΥ, με κάλυψη σε Κέντρα Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία

 Δημιουργία διαγνωστικών κέντρων σε όλους τους Δήμους του Νομού με δωρεάν επαναλαμβανόμενα τέστ στον πληθυσμό.

 Όχι στο ξεκλήρισμα μας, με όχημα τους δασικούς χάρτες! Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη. Να δοθεί παράταση στις ενστάσεις!

 Με ευθύνη του κράτους να καλυφθούν τα έξοδα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για τις δηλώσεις του κτηματολογίου για την αγροτική γη.

 Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα! Να σταματήσει η δίωξη των συναδέλφων μας από το Ρέθυμνο που σέρνονται σε δίκη!»

 

neakriti.gr  09 February, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ