Στη Βουλή η επικινδυνότητα του φυτοπαθογόνου βακτηρίου για ελιές και αμπέλια

mesaralive.gr  14 May, 2015 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Στη Βουλή η επικινδυνότητα του φυτοπαθογόνου βακτηρίου για ελιές και αμπέλια

Φωτο: kefalonitikanea.gr

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε Ερώτηση στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, για το παθογόνο βακτήριο της Xylella fastidiosa που απειλεί ελαιώνες και αμπέλια.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό να λάβει μέτρα έτσι ώστε να προστατευθούν οι αγρότες και οι καλλιέργειες τους από το φυτοπαθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa καθώς και να διασφαλιστεί πως το πολλαπλασιαστικό υλικό που εισάγεται στην χώρα είναι απόλυτα ασφαλές, με δεδομένο ότι οι έλεγχοι που γίνονται μέχρι σήμερα είναι ελλιπείς.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Ανησυχία επικρατεί στους αγρότες όλης της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, που εκφράζουν φόβους ότι το βακτήριο της Xylella fastidiosa θα πλήξει τις ελαιοκαλλιέργειες και τα αμπέλια.

Ήδη το βακτήριο έχει «χτυπήσει» την Ιταλία. Όπως επισημαίνουν οι αγρότες και οι ειδικοί επιστήμονες, το βακτήριο αυτό μπορεί να καταστρέψει το σύνολο των καλλιεργειών τους και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία, αφού δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής του.

Επειδή το επικίνδυνο βακτήριο που προέρχεται από τις ΗΠΑ έχει ήδη θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη νότια Ιταλία μια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων στρεμμάτων και συνεχίζει το καταστροφικό του έργο.

Επειδή η επιστημονική κοινότητα και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών εφιστούν την προσοχή όλων και ενημερώνουν τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή, διακίνηση και διαχείριση φυτών για τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τις τοπικές καλλιέργειες από ενδεχόμενη είσοδο και εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού Xylella fastidiosa (φυτοπαθογόνο βακτήριο) στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη».

Ο Βουλευτής, ρωτά τον αρμόδιο  Υπουργό τι προτίθεται να πράξει  ώστε να προστατευθούν οι αγρότες και οι καλλιέργειες τους από το φυτοπαθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa.

Επίσης ποια μέτρα έχουν παρθεί ώστε να διασφαλιστεί πως το πολλαπλασιαστικό υλικό που εισάγεται στην χώρα είναι απόλυτα ασφαλές, με δεδομένο ότι οι έλεγχοι που γίνονται μέχρι σήμερα είναι ελλιπείς;

 

mesaralive.gr  14 May, 2015 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα