Στο Δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει η Κύπρος

  06 December, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Στο Δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει η Κύπρος

Στο Δικαστήριο της Χάγης θα προσφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία, επιβεβαίωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε χθεσινές πληροφορίες ότι η Κύπρος θα προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης με στόχο την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Κληθείς να σχολιάσει το τι προσβλέπει η κίνηση αυτή, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «Στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε έννομο ή κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης αυτό το στόχο έχει», προσθέτοντας, παράλληλα, ότι «υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η προσφυγή προϋποθέτει αποδοχή και των δύο πλευρών, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι υπάρχει μία διαδικασίας δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης και υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. «Δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη δια άλλου μέσου, υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη αυτό δίδει το δικαίωμα της προσφυγής», σημείωσε.

Συνέχεια άλλων κινήσεων η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Τύπου, το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Οι κινήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε καταγγελίες που είχαν γίνει προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

 

  06 December, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ