Στο πλευρό των μαθητών η Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού

mesaralive.gr  09 November, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Στο πλευρό των μαθητών η Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού

Η Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών των σχολείων του Δ. Φαιστού που οργανώθηκαν από τα συλλογικά τους όργανα για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Έφτασε Νοέμβρης  και  τα διδακτικά κενά στα σχολειά της β/θμιας εκπαίδευσης στον δ. Φαιστού που, βέβαια, δεν καλύπτονται με τα λόγια  στέλνουν τα παιδιά μας «στον δρόμο» .

Παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες για επιστροφή στην "κανονικότητα", η κατάσταση στα σχολεία είναι γνωστή παρά την προσπάθεια της  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κρύψει τα πραγματικά κενά στα σχολεία με τις περικοπές ωρών στο Γυμνάσιο, την κατάργηση των υπευθύνων στα εργαστήρια σε Γυμνάσια και Λύκεια, τις αυθαίρετες αλλαγές στις αναθέσεις, τον κόφτη στα επίπεδα των αγγλικών,  τη θέσπιση  νέων αυξημένων ορίων μαθητών για την ίδρυση τμημάτων και κατευθύνσεων κ.α. Επιπλέον, διατηρεί αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως τα 27-28αρια τμήματα, την περικοπή πανελλαδικά εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ. Ταυτόχρονα,  κλείνει τα μάτια στα χρόνια κτηριακά προβλήματα, στην καθαριότητα, τις μεταφορές των μαθητών, την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, τον υποσιτισμό των μαθητών.

Δυο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μετά την «επιστροφή στην κανονικότητα», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φτιάξει ένα ακόμη χειρότερο σχολείο, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής του «διαλόγου» για την Παιδεία (υπό τον Α. Λιάκο) με τη μετατροπή του Λυκείου σε ένα σκληρό φροντιστήριο για την πρόσβαση, η καθημερινή πραγματικότητα με τις χαμένες διδακτικές ώρες λόγω έλλειψης καθηγητών, με τους μαθητές που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να ζουν τη δική τους «Οδύσσεια», καθώς στερούνται τους εκπαιδευτικούς που χρειάζονται, φέρνει στην επιφάνεια τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης που συνεχίζουν να υφίστανται τα παιδιά μας. Φέρνει στην επιφάνεια τους όρους και τις προϋποθέσεις που εν έτει 2016 μορφώνονται τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Φέρνει στην επιφάνεια τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των μνημονίων, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, της πολιτικής που θεωρεί τη μόρφωση κόστος, της πολιτικής των περικοπών και του λεγόμενου “εξορθολογισμού” στην Παιδεία.

 

Γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνη  έχουν  τόσο η σημερινή κυβέρνηση αλλά  και όλες οι  προηγούμενες. Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική ενάντια σε εμάς και τα παιδιά μας, την κάνουν συνειδητά και όχι από ανικανότητα. Χρόνια τώρα, το Υπουργείο Παιδείας, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ προωθούν με όλα τα μέσα το «σχολείο της αγοράς», το «σχολείο - επιχείρηση», ένα σχολείο ακόμα πιο υποβαθμισμένο και με πιο έντονα ταξικά χαρακτηριστικά.

 

Σαν Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητών, ενώνουμε τη φωνή μας με τα παιδιά μας και παλεύουμε από κοινού για:

  • Την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.
  • Κάθε τμήμα να είναι με 20 και όχι 27 ή 30 μαθητές
  • Παροχή από το σχολείο ολοκληρωμένης ξενόγλωσσης, αθλητικής, μουσικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης
  • Λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ. Κάθε μαθητής να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει και να την ολοκληρώνει χωρίς εμπόδια.
  • Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών επιτροπών με διαγραφή των χρεών τους προς τις πρώην ΔΕΚΟ και απαλλαγή ΦΠΑ. Ρύθμιση για αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών ή των συλλόγων για  τη μόρφωση των παιδιών μας
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από φορέα ασφάλισης.
  • Να εξασφαλιστούν χρήματα για την παροχή ενός γεύματος σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους.

             Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία,

                  παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει.

 

mesaralive.gr  09 November, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ