Συνεχίζουν τον αγώνα τους για να καλύψουν τα κενά

  23 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους για να καλύψουν τα κενά

Νέα ανακοίνωση από το Σύλλογο Γονέων Μαθητών Φαιστού

«Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται σε σχολεία του δήμου Φαιστού -και πανελλαδικά- κινητοποιήσεις των μαθητών, λόγω των άμεσων και σημαντικών προβλημάτων στα σχολειά μας, όπως οι ελλείψεις καθηγητών, τα διδακτικά κενά, οι υλικοτεχνικές υποδομές, η μεταφορά των μαθητών, η σχολική στέγη, τα προβλήματα, δηλαδή,  της σκληρής καθημερινότητας παιδιών-γονιών-εκπαιδευτικών. 

   Ειδικότερα για τα σχολεία της β/θμιας εκπαίδευσης του δήμου Φαιστού οι ελλείψεις εκπαιδευτικών έχουν «χτυπήσει κόκκινο», με δεκάδες ή και εκατοντάδες ώρες χαμένες για κάθε σχολική μονάδα. Για παράδειγμα στο ΕΠΑΛ Μοιρών υπάρχει κενό 3 καθηγητών μηχανολόγων, 1 καθηγητή ηλεκτρολόγου, 2 καθηγητών αγγλικών, 2 καθηγητών νοσηλευτικής, 5 καθηγητών γεωπονίας. Με λίγα λόγια, δραματικές ελλείψεις καθηγητών μέχρι τέλη Οκτώβρη- παρά το υποτιθέμενο «κανονικό άνοιγμα των σχολείων»- και κατάργηση  ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ πέρυσι και φέτος! Στο Τυμπάκι και στις Μοίρες δε λειτουργούν τα τμήματα ένταξης του Γυμνασίου, στο Λύκειο  Τυμπακίου χάνονται, λόγω των ελλείψεων, περίπου 123 ώρες τη βδομάδα, κι ο κατάλογος των διδακτικών κενών δεν έχει τέλος για όλες τις σχολικές μονάδες στον δήμο μας.  
     Αυτά τα προβλήματα είναι που υποκινούν τους μαθητές να κινητοποιούνται. Προβλήματα, που έχουν υπεύθυνους, έχουν την αιτία τους στην ίδια την αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων και το σύστημα που έχει μετατρέψει το δικαίωμα στη μόρφωση σε «ευκαιρία», που ορθώνει συνεχώς νέα ταξικά τείχη στη μόρφωση στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. 
     Την ίδια στιγμή που τα παιδιά μας κινητοποιούνται, ως Ένωση Γονέων μας προβληματίζει έντονα και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η  επιχείρηση  επιβολής  φόβου, η προσπάθεια ορισμένων να ορθώνονται διάφορα "σωφρονιστικά" μέσα, να υπάρχει καταστολή των κινητοποιήσεων στα σχολεία, να καλείται η αστυνομία να «διαχειριστεί» τις μαθητικές κινητοποιήσεις που προκύπτουν, όπως συνέβη σε Γυμνάσιο του Δήμου μας. 
     Το σχολείο  είναι  χώρος  διαπαιδαγώγησης  και θεματοφύλακας  αξιών.   Η παρουσία αστυνομικών Δυνάμεων στα σχολεία στοχεύει στην τρομοκράτηση των μαθητών, που άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τα αιτήματα ή τις μορφές που επιλέγουν δεν παύουν να είναι μαθητές του σχολείου. Τα  προβλήματα  που  αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική  κοινότητα πρέπει  να λύνονται με  διάλογο και  όχι  με  αστυνομικές  επεμβάσεις,  που  αντιμετωπίζουν  τους  μαθητές  ως  «εγκληματίες».
    Τα όποια ζητήματα έχουν τα σχολεία να διαχειριστούν, είναι πολλά και οφείλονται πάντα σε κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες, αλλά σίγουρα δεν αφορούν την αστυνομία. Οι διευθυντές και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί μπορούν να λύσουν τέτοια ζητήματα με παιδαγωγικό τρόπο, μακριά από εισαγγελείς και όργανα καταστολής. 
     Το σκηνικό της καταστολής και του εκφοβισμού το έχουμε ξαναδεί. Εντάσσεται στην επιχείρηση της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης να επιβάλλουν, με το νομοθετικό τους οπλοστάσιο, με την ποινικοποίηση των αγώνων σιγή στο κίνημα, να  επιβάλουν το  κυβερνητικό  δόγμα «Νόμος και τάξη»   και  στα  σχολεία.  
     Για μας έγκλημα είναι στον 21ο αιώνα να μην έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να μορφώνονται, να σιτίζονται σωστά, να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, να έχουν ρεύμα και στέγη, να σχεδιάζουν με αυτοπεποίθηση το μέλλον τους. 
    Έγκλημα είναι να πληρώνουμε από το υστέρημά μας για  φροντιστήρια, για τη μόρφωση των παιδιών μας. 
    Έγκλημα είναι να γίνεται μάθημα σε ακατάλληλα κτήρια, να μην υπάρχει στα σχολεία σύγχρονος εξοπλισμός, σύγχρονοι χώροι άθλησης για τα παιδιά μας. 
   Είναι έγκλημα να αποποινικοποιεί η κάθε κυβέρνηση τα ναρκωτικά και να πλασάρει τη ναρκω-κουλτούρα, να κλείνει τα στεγνά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και να γεμίζει τις γειτονιές της χώρας με ΟΚΑΝΑ. 
   Έγκλημα είναι η ανεργία, η ζωή χωρίς δικαίωμα στην εκπλήρωση των ονείρων, αν οι γονείς δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια. Έγκλημα είναι το τσάκισμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων….
    
Ως Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού καλούμε Γονείς και Εκπαιδευτικούς να απομονώσουν πρακτικές καταστολής, να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν κάθε μέρα μέσα στα σχολεία, μέσα στην κοινωνία, να αγωνιστούν για ένα σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά. 
   Η καλύτερη «καταγγελία» είναι αυτή που θα συνταχθεί στους δρόμους του αγώνα Γονιών – Εκπαιδευτικών – Μαθητών για ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις, χωρίς εμπόδια. Ένα σχολείο που θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά».

 

  23 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα