Θέμα mesaralive.gr: Ερχονται κονδύλια για την καταπολέμηση της φονικής πεταλούδας!

mesaralive.gr  11 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Θέμα mesaralive.gr: Ερχονται κονδύλια για την καταπολέμηση της φονικής πεταλούδας!

Ερχονται κονδύλια για την καταπολέμηση της Tuta Absoluta

Καλά είναι τα νέα για τους αγροτες της Κρήτης, οι οποιοι συναντήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση των καταστροφών στην παραγωγή ντομάτας από την πεταλούδα Tuta Absoluta.

Στη διάρκεια της συνάντησης (την οποία είχε αποκαλύψει πρώτο το mesaralive.gr), στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των αγροτικών Συλλόγων από την Κουντούρα Χανίων, τη Σητεία, την Ιεράτρα και το Τυμπάκι, οι αγρότες άκουσαν δια στόματος του διευθυντή του γραφείου του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου κ. Νίκου Βάγια, ότι οι εξελίξεις θα ειναι άμεσες.

Οι αγρότες έθεσαν επί τάπητος όλα τα επιχειρήματα, μέσα απο τα οποία αποδεικνύεται η ανάγκη για τη χρηματοδότηση της Κρήτης, με στόχο την καταπολέμηση της φονικής πεταλούδας με τη μέθοδο «Κομφούζιο», καταφέρνοντας να πείσουν το Υπουργείο για τη στήριξη τους.

Ετσι, αν δεν υπαρξει απρόοπτο και «τρέξουν» οι διαδικασίες, η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει από το ερχόμενο Φθινόπωρο, μέσα από ένα νέο πρόγραμμα από την Ε.Ε.

Μέχρι τότε οι παραγωγοί της Κρήτης θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν όπως μπορούν το πρόβλημα, μέσα από τη χρήση των εγκεκριμένων σκευασμάτων, των οποίων η χρήση πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο και με εναλλαγές.

Ως σήμερα, πρέπει να επισημανθεί πως η καταστροφή στην παραγωγή της ντομάτας, σε παγκρήτιο επίπεδο, ξεπερνά το 50%, έχοντας οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους αγρότες. Γιατί από τη μια βλέπουν την παραγωγή τους μειωμένη κατά το ήμισυ και από την άλλη, δεν αντέχουν πλέον το κόστος των επιπλέον ψεκασμών, στους οποιους επιδίδονται. Και το θέμα είναι ότι πέρα από το διπλασιασμό του κόστους, δεν υπαρχει και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μετά απο τη σημερινή δέσμευση, οι αγρότες που είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, θα πρέπει να κάνουν μια πλήρη καταγραφη των στρεμμάτων που χρήζουν στήριξης μέσω της μεθόδου «Κομφούζιο», ώστε να αποφασιστεί έπειτα και η ανάλογη χρηματοδότηση, μαζί με μια μελέτη σκοπιμότητας και κόστους, σε συνεργασία με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..


Σημειώνεται ότι στη συνάντηση μετείχαν ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού κ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Τσιφετάκης Γεώργιος (ο οποίος εκπροσωπούσε και τον πρόεδρο του Α.Σ. Ιεράπετρας κ. Μιχαλάκη), ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουντούρας Χανιών κ. Χαλκίας και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου κ. Τζιμπραγάκης.
Ο κ. Ορφανουδάκης, σε δηλώσεις του επισήμανε πως «η ζημιά στην καλλιέργεια από το Μάρτη ως το Μάη για παράδειγμα, λόγω των συνθηκών που επικράτησαν, ξεπέρασε στο Τυμπάκι - όπως και σε άλλες περιοχές - το 50%. Μετα από αυτη τη συνάντηση ευελπιστούμε να ενταχθεί η Κρήτη στο πρόγραμμα για να ανακουφιστούν οι αγρότες του νησιού»

 

mesaralive.gr  11 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα