
Η γιορτή του Πάσχα είναι μια περίοδος χαράς, οικογενειακών συγκεντρώσεων και, φυσικά, πλούσιων εδεσμάτων με επίκεντρο το κρέας .
Μετά από μια περίοδο νηστείας για πολλούς, το πασχαλινό τραπέζι είναι γεμάτο λιχουδιές που δελεάζουν.
Ωστόσο, για να απολαύσουμε αυτές τις μέρες χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι να προτιμήσουμε και τι να καταναλώσουμε με μέτρο.
Τι απολαμβάνουμε με μέτρο:
Αρνί και Κατσίκι: Το παραδοσιακό σούβλισμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού. Ωστόσο, αυτά τα κρέατα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Συμβουλή: Προτιμήστε άπαχα κομμάτια, αφαιρέστε το ορατό λίπος και καταναλώστε με μέτρο. Συνοδεύστε το κρέας με άφθονες σαλάτες και λαχανικά.
Κοκορέτσι και Μαγειρίτσα: Αυτά τα παραδοσιακά πιάτα, αν και νόστιμα, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά και χοληστερίνη. Η μαγειρίτσα, ειδικά, περιέχει εντόσθια, τα οποία είναι πλούσια σε πουρίνες. Συμβουλή: Καταναλώστε μικρές ποσότητες και αποφύγετε την υπερβολή.
Τσουρέκι και Αυγά: Το τσουρέκι είναι πλούσιο σε ζάχαρη και λιπαρά. Τα πασχαλινά αυγά, αν και συμβολικά, συχνά καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Συμβουλή: Απολαύστε μια μικρή φέτα τσουρέκι και περιορίστε την κατανάλωση αυγών, ειδικά αν έχετε προβλήματα χοληστερίνης.
Γλυκά: Τα πασχαλινά γλυκά, όπως κουλουράκια και διάφορες τούρτες, είναι γεμάτα ζάχαρη και λιπαρά. Συμβουλή: Επιλέξτε μικρότερες μερίδες και προτιμήστε σπιτικά γλυκά όπου μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών.
Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ συνηθίζεται κατά τη διάρκεια των γιορτών. Πίνετε με μέτρο και μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε με νερό.
Οι υγιεινές επιλογές
Άφθονες Σαλάτες και Λαχανικά: Οι φρέσκες σαλάτες και τα ψητά ή βραστά λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Συνοδεύουν ιδανικά τα κρεατικά και βοηθούν στην πέψη.
Ψητά ή Βραστά Κρέατα: Αν επιλέξετε να καταναλώσετε κρέας, προτιμήστε άπαχα κομμάτια ψημένα ή βραστά αντί για τηγανητά.
Φρούτα: Τα φρέσκα φρούτα αποτελούν ένα υγιεινό και δροσιστικό επιδόρπιο, πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Νερό: Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού, ειδικά μετά από την κατανάλωση πλούσιων γευμάτων.
Σημαντικές Επισημάνσεις για Ευπαθείς Ομάδες:
Άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα ή υψηλή χοληστερίνη: Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, εντοσθίων και λιπαρών.
Άτομα με διαβήτη: Πρέπει να ελέγχουν την κατανάλωση γλυκών και αμυλούχων τροφών και να ρυθμίζουν ανάλογα τη φαρμακευτική τους αγωγή.
Άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα: Πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών και να προτιμούν πιο ελαφριά γεύματα.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πανελλήνιες 2025 και Διατροφή: Οδηγός Επιτυχίας με 10+ Συμβουλές για Υποψηφίους
- Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια ενόψει Πάσχα - Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι κρατήσεις στα ακτοπλοϊκά
- Πού ‘’κλειδώνει’’ η τιμή για το Πασχαλινό αρνί - Επάρκεια και ελεύθερη διακίνηση ζώων
- Στο πρωινό, το μεσημεριανό αλλά και το βράδυ- Πώς θα τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά;
- Συζητήσεις για κοινό Πάσχα για Ορθόδοξους και Καθολικούς – Τι είπε ο Βαρθολομαίος