Τιμητική βραδιά στο Σπύρο Σηφογιωργάκη

  17 September, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Τιμητική βραδιά στο Σπύρο Σηφογιωργάκη

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 20:00 ο Δήμος Φαιστού τιμά τον μεγάλο δάσκαλο και καλλιτέχνη για την προσφορά του στην κρητική μουσική και παράδοση Σπύρο Σηφογιωργάκη.

Για τον δάσκαλο Σπύρο Σηφογιωργάκη  συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι παρακάτω καλλιτέχνες κρητικής μουσικής:

Αλεφαντινός, Βερδινάκης, Γαργανουράκης, Κακουδάκης-Πετσάκης, Καλεμάκης LABYRYTHMOS, Λεκάκης, Μανιουδάκης, Μεσσαριτάκης, Μπικάκης, Σεβαστάκης, Σπινθάκης, Στιβακτάκηδες, Φραγκιαδάκης και πολλοί άλλοι.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Γιώργος Βιτώρος.

Ο Σπύρος Σηφογιωργάκης γεννήθηκε από πολυμελή αγροτική οικογένεια το 1930 στο χωριό Αγαλιανός της επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, και σε ηλικία 17 χρονών απέκτησε την πρώτη του λύρα ως αμοιβή από εργασία στο αλώνισμα.

Την πρώτη του γνωριμία με την τεχνολογική υποδομή της μουσικής την αποκτά με την εκπομπή του Σίμωνα Καρρά, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Αθηνών και Ενόπλων Δυνάμεων κατά το 17μηνο της στρατιωτικής του θητείας, στο κέντρο διαβιβάσεων Χαϊδαρίου. Στη συνέχεια, το 1955, τελειώνοντας τη θητεία του έχει ήδη δημιουργήσει τη φήμη του καλού λυράρη, που αρχίζει να απλώνεται σ' ολόκληρη την Κρήτη αρχικά και εκτός του νησιού στη συνέχεια. Αργότερα, βγαίνει και εκτός Ελλάδος με πρώτο του σταθμό, παρέα με τον Γιάννη Μαρκογιαννάκη, το 1ο Φεστιβάλ νέων στο Ελσίνκι, συνοδεύοντας χορευτικό κρητικό συγκρότημα, όπου απέσπασαν το 1ο βραβείο. Ακολουθεί περιοδεία στην Ανατολική Ευρώπη και ταξίδι στην Αμερική, όπου ηχογραφείται ο πρώτος δίσκος, «Ο Φάρος», και εκεί γνωρίζεται με τον πρόεδρο Τρούμαν, από τον οποίο παρέλαβε τιμητικό βραβείο.

Συνεργάστηκε κατά καιρούς με παραγωγούς κινηματογραφικών ταινιών και μουσικά κομμάτια του πρωταγωνιστούσαν σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως στη «Νεράιδα και το Παλικάρι» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το «Ευτυχώς χωρίς δουλειά» με τον Γιάννη Γκιωνάκη.

 

  17 September, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα