Το Φεστιβάλ Τεχνών του Δήμου Φαιστού πυροδοτεί τα όνειρά μας.

mesaralive.gr  28 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Το Φεστιβάλ Τεχνών του Δήμου Φαιστού πυροδοτεί τα όνειρά μας.

Στη ροή του χρόνου, διαβάτες μοναχικοί περιδιαβαίνουμε δίχως προοπτική καμμία. Σ’ αυτό το χλωμό τοπίο με μόνη λύτρωση την απόδραση, το Φεστιβάλ Τεχνών του Δήμου Φαιστού για δεύτερη χρονιά δημιουργεί μονοπάτια διεξόδου μέσω του Πολιτισμού.

Άνοιξε τις πύλες του τη Δευτέρα 19 Αυγούστου στο Τυμπάκι με την έκθεση ζωγραφικής του εργαστηρίου Τυμπακίου με δάσκαλο τον διακεκριμένο ζωγράφο Αριστόδημο Παπαδάκη. Μια προσπάθεια με εξαιρετικά αποτελέσματα στη θέα των ματιών μας. Η ζωντάνια των χρωμάτων αποτυπωμένη στον καμβά και δοσμένη με απίστευτη δεξιοτεχνία, δικαίωσαν τις ατέλειωτες ώρες εργασίας των συμμετεχόντων  κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Ακολούθησε η Τρίτη 20 Αυγούστου με την μουσική παράσταση στο γραφικό χωριό Βρέλη: « Πρόβα στα μονοπάτια του Ερωτόκριτου» με τους καλλιτέχνες, τον μουσικό δημιουργό Αντώνη Φραγκιαδάκη και την σκηνοθέτηδα Μαρία Βασιλάκη. Η απαγγελία των στίχων του ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου εναρμονισμένη με την μουσική και τα τραγούδια του ποιητάρη δημιουργού Αντώνη Φραγκιαδάκη δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα μέθεξης την αυγουστιάτικη εκείνη βραδιά.

Οι μουσικές διαδρομές της Τετάρτης σε ρεμπέτικους και λαϊκούς σκοπούς, μας ταξίδεψαν σε χωροχρόνους αλλοτινούς. Την Πέμπτη, ο Σύλλογος Γυναικών Γαλιάς φιλοξένησε το Φεστιβάλ με την απονομή βραβείων και επαίνων στον 1ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό μαντινάδας με θέμα:

«Η ντομπροσύνη», τη βραδιά ολοκλήρωσαν με Κρητική μουσική από το Συγκρότημα του Γαλιανού λυράρη Μανώλη Σαββάκη και το χορευτικό συγκρότημα των Σχολών «Μπαλάσκα».

Την Παρασκευή, το Φεστιβάλ Τεχνών υποδέχτηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμηλαρίου, με περισσή σπουδή. Το ταξίδι στα μονοπάτια του Ερωτόκριτου με στίχους του μεγάλου ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου και μουσικές με τραγούδια στου χρόνου τη ροή, έκαναν το ταξίδι όμορφο κι ονειρικό! Το πάντρεμα του χρόνου δεν άφησε καμία παραφωνία, μόνο αρμονία στο χώρο και στις ψυχές μας.

Κι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Ξηρουδάκης – η ψυχή του Φεστιβάλ – αργά και σταθερά ξεθαρρέψαμε και για δεύτερη χρονιά εθελοντές με οδηγό την ψυχή μας και τους χτύπους της καρδιάς μας προχωράμε  για πιότερο φως, με το ταξίδι των Τεχνών σε πόλεις και χωριά του Δήμου δίνοντας τη σκυτάλη στο Αλσύλλιο Κούλε Μοιρών από Δευτέρα 26 Αυγούστου έως Παρασκευή 30 του μήνα, καθημερινά από τις 7.30μ.μ. με μουσικές, τις τέχνες στη θέα των ματιών μας, το θέατρο, το χορό σε μια πανδαισία ηχοχρωμάτων και διαδρομών μοναδική!

Όλοι μαζί μπορούμε γιατί όλοι μαζί θέλουμε να δούμε τον τόπο μας φωτεινότερο αχνοπατώντας στου πολιτισμού τον δρόμο, χαράζοντας έτσι πορεία προς το ξέφωτο!

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

mesaralive.gr  28 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ