Το πιο αφράτο σιροπιαστό μυρμηγκάτο κέικ

paxxi.gr  17 October, 2025 ΑΡΘΡΑ
Το πιο αφράτο σιροπιαστό μυρμηγκάτο κέικ

Υλικά

 
  • 220 γρ βούτυρο σε θ.δ.
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αυγά χωρισμένα, σε θ.δ.
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 380 γρ αλεύρι ο.χ.
  • 20 γρ μπέικιν πάουντερ
  • 240 ml γάλα σε θ.δ.
  • 100 γρ τρούφα κουβερτούρας

Σιρόπι:

  • 650 γρ ζάχαρη
  • 720 ml νερό
  • 1 λεμονιού τη φλούδα
  • 1 λεμονιού το χυμό

Γλάσο:

  • 200 γρ κουβερτούρα τεμαχισμένη
  • 170 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 35 γρ τρούφα κουβερτούρας για γαρνίρισμα
 

Οδηγίες

 
 
  • Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάω τα τελευταία σε ελαφριά μαρέγκα (όχι πολύ σφιχτή).
  • Σε άλλο μπολ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη που ρίχνω σε δόσεις, τα αναδεύω καλά μέχρι να λιώσει σχεδόν η ζάχαρη.
  • Συνεχίζω με τους κρόκους που τους ενσωματώνω στο μείγμα ένα-ένα και αρωματίζω μετά με τη βανίλια.
  • Ενώνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα βάζω εναλλάξ με το γάλα (ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι).
  • Έπειτα, προσθέτω τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
  • Τέλος, ρίχνω την τρούφα και τη μοιράζω ίσα στο μείγμα.
  • Μεταφέρω το μείγμα στο ταψί (βουτυρωμένο) ( 24x33 εκ.)και ισιώνω την επιφάνεια.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, αντιστάσεις για 50 λεπτά.
  • Για το σιρόπι βάζω σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα και το χυμό του λεμονιού και το αφήνω να βράσει σε μέτρια ένταση για 5 λεπτά. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.
  • Όταν ψηθεί το κέικ και περάσουν 5 λεπτά, το τρυπάω μέχρι κάτω με ένα ξυλάκι σουβλακιού και το λούζω με μια κουτάλα με το κρύο σιρόπι ρίχνοντάς το λίγο-λίγο και αφήνω για 1 ώρα να το απορροφήσει.
  • Όταν κρυώσει το γλυκό φτιάχνω τη γκανάζ βάζοντας σε ένα μπολ την τεμαχισμένη κουβερτούρα, ζεσταίνω είτε σε κατσαρολάκι είτε στα μικροκύματα την κρέμα γάλακτος και την ρίχνω στην σοκολάτα.
  • Περιμένω 1 λεπτά και ανακατεύω καλά να γίνει μια σοκολατένια γυαλιστερή γκανάζ.
  • Λούζω με αυτή το κέικ, να καλυφθεί όλη του η επιφάνεια και πασπαλίζω από πάνω διάσπαρτα λίγη τρούφα.
  • Αφού σταθεροποιηθεί η γκανάζ και στεγνώσει, μπορώ να κόψω σε κομμάτια και να σερβίρω το γλυκό.

 

paxxi.gr  17 October, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα