«Τρέχει» η εξ αποστάσεως διαδικασία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων

voucherergasia.gr  29 April, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
«Τρέχει» η εξ αποστάσεως διαδικασία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων

«Τρέχει» εδώ και 20 μέρες περίπου η διαδικασία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των αγροτων της Κρητης, οι οποιοι μπορούν να ερθουν σε επικοινωνία με τα κατά τόπους πιστοποιημένα Κεντρα Υποδοχής Δηλώσεων για να την πραγματοποιήσουν.

Από τις 3 Απριλίου, οπότε και είχαμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) το σύστημα άνοιξε με στόχο να εξυπηρετήσει τους αγρότες, μέσα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η επέλάση του κορωνοιου. Μιλάμε για μια καινούρια διαδικασία, για την οποία ακόμη και σήμερα, αρκετοί αγρότες δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως, με συνέπεια κάποιοι εξ αυτών να σπεύδουν ακόμη στα ΚΥΔ, αντί να επικοινωνήσουν από απόσταση.

Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποιοι – παρά τις ανακοινώσεις- σπεύδουν ως τα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου, όπως έκαναν κάθε χρονο, για να προβούν στη διαδικασία. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όμως είναι ότι η υποβολή των δηλώσεων μπορεί να γίνεται είτε ηλεκτρονικά απο του δικαιούχους μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ οπότε είναι δωρεάν, είτε μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ενιαίας ενίσχυσης, αλλά εξ αποστάσεως (δηλαδή τηλεφωνικά ή με e-mail) και επί πληρωμή.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι ως τις 15 Μάη. Από εκει και μετά οι αγρότες θα μπορουν να υποβαλλουν δηλώσεις, αλλά με ποινή καθυστέρησης για κάθε εργάσιμη μέρα. Συμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η περίοδος αυτή θα λήξει στις 9 Ιούνη.

Υπενθυμίζεται ότι η ενέργεια αυτή από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε σε μια προσπάθεια να μπορέσει το Υπουργείο να εξοικονομήσει όσο γίνεται περισσότερο χρόνο, ώστε να καταβάλει φέτος το αργότερο μέσα στον Ιούνιο την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς, έχοντας και το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με αφορμή την επανέναρξη λειτουργίας του ΟΣΔΕ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ειχε διευκρινιστεί ότι η υποβολή δηλώσεων του 2020 από τους ενδιαφερόμενους αγρότες θα μπορεί να γίνει μόνο εξ αποστάσεως και συγκεκριμένα:
– Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ.
– Μέσω ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης του εκπροσώπου των ΚΥΔ σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο των εξουσιοδοτήσεων.
Θεωρείται αυτονόητο ότι παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα κίνησης των πολιτών που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

voucherergasia.gr  29 April, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ