Κολοκυθάκια με κιμά και μπεσαμέλ με γιαούρτι της Αργυρώς

Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ
4 μεγάλα κολοκύθια
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
300 gr στραγγιστό γιαούρτι
1 μεγάλο αυγό
Λίγο μοσχοκάρυδο
50 gr γραβιέρα τριμμένη ή άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
300 gr μοσχαρίσιο κιμά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 καρότο τριμμένο
1 φύλλο δάφνης
1/2 ξυλαράκι κανέλας
1 σφηνάκι κονιάκ
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
Αλάτι
Πιπέρι
50 gr κεφαλοτύρι τριμμένο ή γραβιέρα
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κολοκύθια και χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση και χαράζουμε σταυρωτά την επιφάνειά τους για να ψηθούν σωστά και γρήγορα στην καρδιά τους. Εναλλακτικά, αν έχουν πολλούς σπόρους, μπορούμε με ένα κουτάλι να τους αφαιρέσουμε.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε τα κολοκύθια στους 200°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, πιέζουμε με ένα κουτάλι την ψίχα ώστε να ανοίξουμε μια θήκη για τη γέμιση.
Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3–4 λεπτά ανακατεύοντας. Σβήνουμε με το κονιάκ.
Ρίχνουμε το καρότο, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και να πιει όλα τα υγρά του.
Προς το τέλος του μαγειρέματος αρωματίζουμε για 5 λεπτά με τη δάφνη και την κανέλα.
Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το κεφαλοτύρι ανακατεύοντας.
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το αυγό.
Πασπαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο και ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.
Μοιράζουμε στα ψημένα κολοκύθια τη στεγνή γέμιση του κιμά και καλύπτουμε με την κρέμα γιαουρτιού.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο, στους 200°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί σχηματίζοντας μια ελαφριά κρούστα.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις