Κυβέρνηση: Δύο γαλάζιες σχολές για τον χρόνο των εκλογών

in.gr  16 December, 2022 ΑΡΘΡΑ
Κυβέρνηση: Δύο γαλάζιες σχολές για τον χρόνο των εκλογών

Μετά το πρωθυπουργικό «μυρίζει εκλογές», ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε σε ένα λακωνικό «οι εκλογές στην ώρα τους», μιλώντας σε στελέχη της ΝΔ στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πρόσφατα ότι πιθανώς «να μην ξανανοίξει η Βουλή» μετά τον προϋπολογισμό και ο κυβερνητικός πορτ παρόλ δεν έχει αλλάξει τη γραμμή ότι οι διαδικασίες κάλπης αναμένονται «από την άνοιξη και μετά».

Αυτά λέγονται δημόσια σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών, ενόσω στο παρασκήνιο του γαλάζιου οικοδομήματος διακρίνονται πλέον δύο διαφορετικές σχολές σκέψης, οι οποίες μεταφέρουν εισηγήσεις στο Μαξίμου, περιμένοντας από τον Μητσοτάκη εναγωνίως και προς το παρόν μάταια την απάντηση στην… ερώτηση του ενός εκατομμυρίου.

Από τη μία είναι εκείνοι που θέλουν γρήγορη προσφυγή στις εθνικές κάλπες, βγάζοντας πάντως από την εξίσωση τον χειμώνα, και από την άλλη βρίσκονται όσοι προκρίνουν εκλογές πιο κοντά στην εξάντληση της τετραετίας. Αν σε κάτι συμφωνούν οι δύο πλευρές είναι το γεγονός ότι «κυκλώνουν» Κυριακές, λαμβάνοντας υπόψη δύο αναμετρήσεις – με απλή και με ενισχυμένη αναλογική.

Το σενάριο για Μάρτιο – Απρίλιο 2023

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πληθαίνουν όσοι υποστηρίζουν το σενάριο για κάλπες Μάρτιο – Απρίλιο 2023, θεωρώντας ότι ούτε ο κομματικός και ο κυβερνητικός μηχανισμός θα ήταν ανέτοιμοι για ταχύτερη προσφυγή στις εκλογές, ούτε θα πληγωνόταν το «θεσμικό» προφίλ του Μητσοτάκη.

Ηδη, νεοδημοκράτες ανεβάζουν ρυθμούς στις προσωπικές εκστρατείες τους, σκοπεύοντας να αξιοποιήσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων για ζυμώσεις στις εκλογικές περιφέρειές τους και εκτιμώντας ότι στις αρχές του 2023 θα ξεκλειδώσουν εντατικά οι επίσημες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων.

Κατά πληροφορίες, τα «στοιχήματα» από την εν λόγω πλευρά εκτείνονται σε συγκεκριμένο χρονικό εύρος: 5 Μαρτίου το νωρίτερο (συνεπώς, προκήρυξη εκλογών εντός Φεβρουαρίου) ή 2 Απριλίου το αργότερο.

Οι υποστηρικτές του Μαΐου – Ιουνίου

Στον αντίποδα κινούνται όσοι προτάσσουν επιχειρήματα για κάλπες όσο πιο κοντά στη θεσμική ολοκλήρωση της θητείας. Εδώ και μήνες έχει ένθερμους υποστηρικτές το σενάριο των εκλογών «οπωσδήποτε μετά το Πάσχα». Αυτό σημαίνει ότι δείχνουν τις εκλογές εντός Μαΐου – Ιουνίου.

Το σκεπτικό αυτής της πλευράς, η οποία απορρίπτει τη… βιασύνη στις αρχές της άνοιξης καθώς θεωρεί ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί δύσκολα ανατρέπονται δραματικά μέσα σε έναν – δύο μήνες, εστιάζει στην ανάγκη να ολοκληρωθεί το προγραμματικό έργο της κυβέρνησης. Τα βασικά ορόσημα σε σχέση και με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως λένε, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες προς ενίσχυση της στρατηγικής προβολής έργου, η οποία πάντως εξελίσσεται ήδη.

Πυρά μέσω Βρυξελλών

Στο πολιτικό σκηνικό φουντώνει παράλληλα η συζήτηση για το μετεκλογικό τοπίο – αυτό των συνεργασιών. Αφορμή, οι πρόσφατες αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για «προοδευτική κυβέρνηση» με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ στην αντιπολίτευση, τις οποίες η Χαριλάου Τρικούπη επανέλαβε χθες, αλλά με νέα διατύπωση, καθώς πρόταξε μια «προγραμματική σοσιαλδημοκρατική εναλλακτική».

Από τη βελγική πρωτεύουσα, ο Μητσοτάκης δεν ταύτισε μόνο την αυτοδυναμία της ΝΔ με τη σταθερότητα, αλλά ταύτισε ευθέως και το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το είπε καθαρά, θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Πρωθυπουργός για τον  Ανδρουλάκη. «Αν επιλέγει να είναι παρακολούθημα του κ. Τσίπρα, ας βγει να το πει με ειλικρίνεια, αντί να μας το λέει με μισόλογα» πρόσθεσε.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «ευφάνταστα σενάρια» συνεργασιών, επιχειρώντας διαχωριστικές γραμμές από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Χαρακτηριστική η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στις αναφορές Μητσοτάκη ότι οι πολίτες «αξίζουν να μην ξαναζήσουν τον εφιάλτη» της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου «και δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον από την ανέλεγκτη εξουσία Μητσοτάκη».

 

in.gr  16 December, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα