Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων

  09 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αγροτική σύσκεψη που διοργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με θέμα «τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και η οργάνωση της πάλης τους».

«Στην εισήγησή του, ο Ρίζος Μαρούδας ανάφερε τη σημασία της οργάνωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, λέγοντας ότι οι Αγροτικοί Σύλλογοι είναι όπλο στα χέρια μας, ότι ο οργανωμένος αγώνας δεν είναι ποτέ χαμένος, πάντα κερδίζει κάτι, με το πόσο να εξαρτάται από τη μαζικότητα και την πίεση που ασκείται στην εκάστοτε κυβέρνηση. Ανάφερε το σημαντικό παράδειγμα της κατάκτησης αφορολόγητου με τα μπλόκα του 2016, σημαντική ανάσα για όλους τους παραγωγούς. Επισήμανε ότι χρειάζεται να πληθήνουν οι κινητοποιήσεις όλο τον χρόνο, με αγωνιστικές δραστηριότητες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κλπ, με κεντρικό ζήτημα τη μείωση του κόστους παραγωγής κι από την άλλη τις κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού. Τόνισε πως οι κυβερνήσεις, τις οποίες πρέπει να πιέζουμε χωρίς αναμονές για την πολιτική της, αφού στην ίδια ρότα κινούνται όλες, της ΚΑΠ της ΕΕ, που έχει στόχο τη συγκέντρωση γης-παραγωγής σε λίγα χέρια. Είπε πως είναι εχθρικές απέναντι στον μικρομεσαίο αγρότη, ενώ την ίδια ώρα εξασφαλίζουν την κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων, όπως οι κατασκευαστικές με τα διόδια ή οι ενεργειακές με την τιμή της κιλοβατώρας από αιολικά πάρκα, με φοροασυλία των εφοπλιστών, ξενοδόχων, βιομήχανων στο πετρέλαιο, ενώ ο παραγωγός πληρώνει 1,5 ευρώ το λίτρο.

Είπε πως η συνεταιριστική οργάνωση της παραγωγής, οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, είναι διαφορετική από το συνδικαλιστικό κίνημα, ότι δε λέμε στον παραγωγό να μη μπει σε ομάδα, να μην παλέψει έστω και το ένα ευρώ, όμως, να μην έχουν την αυταπάτη ότι αυτή είναι η σωτηρία τους, γιατί πρόκειται για εργαλείο για να συγκεντρωθεί ακόμα περισσότερο η παραγωγή, δεν είναι αυτό που θυμούνται από περασμένες εποχές. Αναφέρθηκε στις αντιθέσεις στην ΕΕ για την αναμόρφωση της νέας ΚΑΠ, που όμως σε κάθε περίπτωση θα έρθει ακόμα χειρότερη για τον παραγωγό, ενώ επανέφερε το πάγιο αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή. Τέλος, αναφέρθηκε στο ότι στο αγροτικό κίνημα υπήρχαν και υπάρχουν 2 γραμμές που συγκρούονται: η μια, που είναι η γραμμή που δεν αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική και την ΚΑΠ, είναι το «κίνημα των διαδρόμων των υπουργείων», προς όφελος των μεγαλοπαραγωγών, που δε θέλει την οργάνωση και μαχητική διεκδίκηση των μικρομεσαίων, είναι εχθρική προς τα αιτήματα και τα συμφέροντά τους, κι από την άλλη, υπάρχει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων, με ζωντανούς Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες, συντονισμό μέσα από τα όργανα του κινήματος, με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, που κινείται σε ρότα σύγκρουσης με τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν, τις κυβερνήσεις, την τοπική διοίκηση, την ΚΑΠ της ΕΕ, τα μονοπώλια. Έκλεισε λέγοντας ότι νόμιμο, δίκαιο και ηθικό είναι η επιβίωσή μας, και με οδηγό αυτό το δίκιο παλεύουμε.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση πάνω στα προβλήματα των παραγωγών, από το λάδι και το επιτραπέζιο και οινοποιήσιμο σταφύλι, μέχρι τα κηπευτικά. Συζητήθηκαν τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα τις μικρομεσαίας αγροτιάς σήμερα, κύρια για το κόστος παραγωγής, την ομηρία από βιομήχανους-μεγαλέμπορους με τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού, το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης προστασίας από τον δάκο, που έχει σαν αποτέλεσμα να έχει επηρεάσει τη νέα σοδιά, που βρίσκει ήδη σαν αφορμή το καρτέλ των μεγαλεμπόρων του λαδιού να ρίξει ακόμα χαμηλότερα την τιμή για να αυξήσει τα κέρδη του. Επίσης, ανταλλάχτηκε πείρα από την οργάνωση του αγώνα από περιοχή σε περιοχή. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι η προσπάθεια που γίνεται από μικρομεσαίους παραγωγούς των Αρχανών για ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών, όπως μετάφερε η προσωρινή διοίκηση στη σύσκεψη, κενό που φαίνεται έντονα τα τελευταία χρόνια με το πρόβλημα των τιμών του επιτραπέζιου σταφυλιού, ενώ θα προκηρύξει διαδικασία εκλογών.

Αποφασίστηκε να παρθούν πρωτοβουλίες για τα προβλήματα λόγω του δάκου, ενώ παράλληλα να δυναμώνει η οργάνωση των Αγορτικών Συλλόγων, να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν. Δόθηκε αγωνιστικό ραντεβού για πλατιά σύσκεψη της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων στα μέσα Δεκέμβρη που θα μαζέψει εικόνα από όλες τις κατά τόπους συσκέψεις, για να αποφασιστούν, συλλογικά, τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του κινήματος».

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

 

  09 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ