Ο χορός των Τεχνών στο Φεστιβάλ του Δήμου Φαιστού (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

mesaralive.gr  20 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Ο χορός των Τεχνών στο Φεστιβάλ του Δήμου Φαιστού (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Το βιβλίο του Φεστιβάλ των Τεχνών ξεφυλλίζει τις σελίδες του με τις μαθήτριες του Πολιτιστικού Κέντρου της Ι.Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας, να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους σε μια πανδαισία χρωμάτων και συνθέσεων.

Με την καθοδήγηση των επιμορφωτριών κας Βασιλάκη Μαρίας του Π.Κ. της Ι.Μητροπόλεως μας, και κας Ελπίδας Μυσιρλή των Καπαριανών, οι τέχνες με περισσή αρμονία αποτυπώνονται στον καμβά της δημιουργίας. Το θαυμαστό είναι ότι τόσο η κα Βασιλάκη όσο και η κα Μυσιρλή με ενορχηστρωμένη μαεστρία υψηλής αισθητικής σκέψης και πράξης κατορθώνουν να κάνουν ξεχωριστό το κάθε έργο της μικτής τεχνικής ντεκουπάζ. Το κάθε έργο έχει το δικό του συμβολισμό, τη δικιά του ταυτότητα που η κάθε μαθήτρια αποτυπώνει ανεξίτηλα.

Η κα Βασιλάκη  θα μας παρουσιάσει στο εργαστήρι της δημιουργίας την αναπαλαίωση επίπλου. Ο τρόπος, η τεχνική και φυσικά το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Η ζωγράφος κα Εύα Κουβίδου με τον χρωστήρα της και τα πινέλα της οδηγεί τη σκέψη πάνω στον καμβά για να δημιουργήσει τ' αριστουργήματα τέχνης. Εκείνη πολυπράγμων δουλεύει αδιάκοπα για το καλό του συνόλου. Νοιάζεται για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό. "Ενοχλεί" μέσω της ιδιότητάς της ως ιδρύτρια και πρόεδρος επί 20 χρόνια, του γυναικείου πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος  συλλόγου "οι Νότιες" και με παρεμβατικές στοχευμένες επιστολές προς όλους του κρατούντες τα ηνία και τους έχοντες λόγο στα δημόσια πράγματα, κάνει το ανέφικτο, εφικτό. Πνεύμα ανήσυχο από  την τρυφερή περίοδο της εφηβείας δεν μπορεί ν' αντέξει την αδικία εις βάρος συνανθρώπων της, δεν μπορεί ν' αποδεχτεί το ψέμα από οπουδήποτε κι αν αυτό προέρχεται.

Λόγω αυτής της μεγάλης της ενασχόλησης με τα κοινά τα θέματα της ζωγραφικής είναι εμπνευσμένα από τον άνθρωπο και τους αδιάκοπους αγώνες του για την πρόοδο και την ύπαρξή του. Δείγματα δουλειάς της θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στο Φεστιβάλ Τεχνών.

Η Αγιογραφία τέχνη ιερή μας μαθαίνει και μας καθιστά μύστες της βυζαντινής ζωγραφικής. Ο π. Αρσένιος Προκοπάκης με τη μαθήτριά του αγιογράφο Άννα Σηφάκη θα μας ξεναγήσουν στα χρώματα και τους συμβολισμούς τους στην βυζαντινή παράδοση. Η Άννα Σηφάκη μαθήτευσε πλάι στο δάσκαλο π. Αρσένιο στο Π.Κ. της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας με αγάπη για την τέχνη της ζωγραφικής γιατί από παιδί είχε αυτή την αγάπη και το μεράκι.  Πρέπει λοιπόν να πιστεύεις στα όνειρά σου να μην παρεκκλίνεις ποτέ από το στόχο υλοποίησής τους για να έρθει η ευλογημένη ώρα να τα δεις εμπρός σου ένα -ένα να παίρνουν σάρκα και οστά. Η Άννα φωτεινός άνθρωπος μιλάει με ενθουσιασμό και προσδοκία για την πρωτοβουλία του Δήμου Φαιστού και εύχεται ολόψυχα να γίνει θεσμός και να ανανεώνεται διαρκώς.

Ο Κώστας Μουζουράκης καλλιτέχνης της κατασκευής της ασκομαντούρας και επιμορφωτής στο Π.Κ. της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, έχει ιδιαίτερη αγάπη στη μουσική και στην κατασκευή της ασκομαντούρας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στο εργαστήρι της τέχνης του πώς γίνεται αυτό να ρωτήσουμε και να μάθουμε από τον ίδιο τα μυστικά της δημιουργίας.

Η λάξευση της πέτρας και η μετάμορφωσή της σε έργο τέχνης είναι κάτι μαγικό. Σ' αυτά τα μονοπάτια της τέχνης της γλυπτικής θα μας ξεναγήσει ο καλλιτέχνης - λιθοξόος Γιάννης Κοντός. Εκείνος από μικρός λατρεύει την τέχνη και τις καλλιτεχνικές δημιουργίες. Σαν μεγάλωσε θέλησε να υπηρετήσει την γλυπτική με έργο και συνέπεια. Το μεράκι του και η αγάπη του τον οδήγησαν ν' ασχοληθεί και με την συντήρησή τους όχι μόνο της πέτρας αλλά και του ξύλου. Θεωρεί πως το Φεστιβάλ Τεχνών θα είναι η αρχή για την ανάδειξη του Πολιτισμού της Μεσαράς.

Η εναλλακτική Δημιουργική Γραφή από την Εύα Καπελλάκη Κοντού είναι κάτι διαφορετικό κάτι σαν παραμύθι χειροτεχνίας για παιδιά. Στο "περιβόλι των Γραμμάτων" παρελαύνουν τα γράμματα της αλφαβήτου πρόθυμα να φτάσουν στο Δέντρο της γνώσης αλλά ξεχνιούνται με τόσα που βλέπουν γύρω τους και τελικά μόνο τα γράμματα που συνθέτουν την λέξη "ΑΓΑΠΗ" φτάνουν στο δέντρο της γνώσης... Παιδιά, ελάτε στο Φεστιβάλ Τεχνών να διασκεδάσουμε μαθαίνοντας!

Η δασκάλα Μαυρουδή Μαρία φωτισμένος άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών θα μας κάνει να ονειρευτούμε και να γίνουμε πάλι παιδιά με τα παιδιά μας μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού. Η Μαρία είναι ένας άνθρωπος που σε κερδίζει με την μεγίστη τέχνη, εκείνη του λόγου. Σαν τα γράμματα δεν συνταιριάξουν αρμονικά για να φτιάξουν τις λέξεις, σαν οι λέξεις δεν έχουν νόημα βαθύ, σαν ο νους δεν ξομπλιάσει με όμορφα χρώματα τη σκέψη και τη μετουσιώσει σε γραφή ή λόγο ρευστό τότε το γαλάζιο τ' ουρανού γκρίζο γίνεται και αδιάφορο για το ταξίδι της ζωής.

Το όμορφο βιβλίο του Φεστιβάλ των Τεχνών συνεχίζει να ξεφυλλίζει τις σελίδες του. Ελάτε όλοι μαζί να γίνουμε κοινωνοί των Τεχνών σ' αυτή την ξενάγηση!

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ.

 

mesaralive.gr  20 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα