Σπαγγέτι με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας
Η ιταλοαμερικανική κουζίνα στο φόρτε της - Ιστορία και συνταγή
Τα σπαγγέτι με κεφτεδάκια μπορεί να θεωρούνται ευρέως «ιταλικά», ωστόσο πατρίδα τους δεν είναι η Ιταλία, αλλά οι ΗΠΑ και δεν έχουν τις ρίζες τους στην cucina italiana, αλλά στη μεγάλη παράδοση της ιταλοαμερικανικής κουζίνας. Το πιάτο γεννήθηκε τέλη 19ου αιώνα με αρχές του 20ού, όταν μεγάλο κύμα Ιταλών μεταναστών εγκαταστάθηκε στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις και ειδικά στις γειτονιές της Νέας Υόρκης. Οι ιταλιάνικες φαμίλιες άρχισαν να προσαρμόζουν τις οικογενειακές τους συνήθειες και ιδέες στα νέα δεδομένα της καινούριας τους πατρίδας: περισσότερο και φθηνότερο κρέας, κονσερβοποιημένη ντομάτα, γενναιόδωρες μερίδες –τουλάχιστον μέχρι το μεγάλο κραχ να χτυπήσει την αγορά και την πόρτα τους. Έτσι, τα μικρά πολπέτε, που στην Ιταλία δεν σερβίρονταν ποτέ μαζί με τα ζυμαρικά σε ίδιο πιάτο, μεγάλωσαν σε όγκο και έγιναν πληθωρικοί κεφτέδες που βουτήχτηκαν σε πλούσια κόκκινη σάλτσα και σερβιρίστηκαν πάνω σε σπαγγέτι: ένα πληθωρικό και χορταστικό πιάτο, αγαπητό σε όλη την οικογένεια που θύμιζε από μακαρόνια με ραγού, αλλά δεν ήταν κιόλας. Τα σπαγγέτι με κεφτέδες (spaghetti with meatballs) διαδόθηκαν σε όλη την Αμερική και έξω απ' αυτή και σήμερα αποτελούν σύμβολο της ιταλοαμερικανικής κουζίνας διεθνώς.
Σινεμά και τηλεόραση εκτοξεύουν τη φήμη των μακαρονιών με κεφτέδες
Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά βέβαια και η ποπ κουλτούρα του 20ού αιώνα. Μέσα από τον κινηματογράφο, με επικές ταινίες από το ρεπερτόριο της μαφίας ή αξέχαστα κινούμενα σχέδια της Ντίσνεϊ, και την τηλεόραση με κοσμοαγάπητες κωμικές σειρές εκτόξευσε τη φήμη ζυμαρικών με κοκκινιστούς κεφτέδες στα πέρατα του κόσμου. Η θρυλική πλέον σκηνή από το φιλμ κινουμένων σχεδίων «Η Λαίδη κι ο Αλήτης» (1955), όπου τα δύο σκυλάκια μοιράζονται ένα πιάτο σπαγγέτι με κεφτεδάκια κάτω από το φως των κεριών, καθιέρωσε το πιάτο ως σύμβολο αγάπης, αποδοχής και αθώου ρομαντισμού –τόσο οικογενειακό και τρυφερό όσο και η ίδια η ταινία. Τη δεκαετία του 1970 κι έπειτα, από τον «Νονό» –όπου ο Πίτερ Κλεμένζα (Ρίτσαρντ Σ. Καστελάνο) αποκαλύπτει στον Μάικλ Κορλεόνε (Αλ Πατσίνο) τη φοβερή συνταγή της κόκκινης σάλτσας για τα κεφτεδάκια– έως τα «Τα καλά παιδιά», η εικόνα ενός τραπεζιού όπου πρωταγωνιστούν τα σπαγγέτι με κεφτεδάκια γίνεται εμβληματική της ιταλοαμερικανικής ταυτότητας.
[Ο Πίτερ Κλεμένζα αποκαλύπτει στον Μάικλ Κορλεόνε τη συνταγή της κόκκινης σάλτσας για τα κεφτεδάκια]
Ο Πίτερ Κλεμένζα αποκαλύπτει στον Μάικλ Κορλεόνε τη συνταγή της κόκκινης σάλτσας για τα κεφτεδάκια
Οι σκηνές αυτές φόρτισαν το πιάτο με μια σειρά αντιφατικά νοήματα: οικογένεια, παράδοση, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, καθημερινότητα των μεταναστευτικών σπιτιών, συνοικιών, στεκιών. Το ίδιο συνέβη και στις αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές των ’70s–’90s, όπου σε sitcoms όπως το περίφημο «Everybody Loves Raymond» το πιάτο εμφανίζεται ως κλασικό, σπιτικό comfort food, συνδεμένο με νοσταλγία και θαλπωρή. Τέλος, αμερικανικά εστιατόρια, όπως τα ιταλοαμερικανικά diners με τα καρό κόκκινα-λευκά τραπεζομάντιλα και τις υπερβολικά μεγάλες μερίδες, που εμφανίστηκαν σε ουκ ολίγα κινηματογραφικά πλάνα, συνέβαλαν καθοριστικά στη διάδοση του πιάτου, μετατρέποντάς το σχεδόν σε «εξαγώγιμο προϊόν», όχι πια της «ιταλοαμερικάνικης», αλλά της βαθιάς αμερικανικής κουλτούρας.
Συνταγή για σπαγγέτι με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας
Υλικά: 500 γρ. σπαγγέτι, 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, 200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί (μόνο ψίχα) τριμμένο, 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος, 1 αυγό, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες, φρέσκες ή του κουτιού, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 δαφνόφυλλο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα (παρμεζάνα, πεκορίνο ή άλλο ελληνικό της αρεσκείας σας)
Εκτέλεση: Βράζετε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Ζυμώνετε καλά τον κιμά σε μεγάλο μπολ μαζί με το ψωμί, το αυγό, λίγη από την παρμεζάνα, τον μαϊντανό, το σκόρδο και λίγο αλάτι. Πλάθετε κεφτεδάκια στο μέγεθος της αρεσκείας σας. Αλευρώνετε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε για λίγο σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Τσιγαρίζετε σε βαθύ σκεύος το κρεμμύδι με 2 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτετε τις ντομάτες και το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι κι αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια προσθέτετε και τα κεφτεδάκια και τα αφήνετε, να σιγομαγειρεύονται, σε χαμηλή φωτιά, για 10-12 λεπτά. Σερβίρετε τα μακαρόνια με τα κεφτεδάκια και τη σάλτσα, πασπαλίζοντάς τα με τριμμένο τυρί
Δείτε επίσης
- Μεσαρα: Σημαντική εκδήλωση για τις σύγχρονες τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή
- Bορίζια: Σήμερα η απόφαση για την τύχη του 23χρονου
- Πώς φτάσαμε στην δημιουργία της ίδρυσης Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μεσαράς
- Μεσαρά: Μυστήριο με 21χρονο που πυροβόλησε και τραυμάτισε τον 60χρονο θείο του ενώ κοιμόταν
- Nέες καραβιές μεταναστών στα νότια της Κρήτης





