Στο σκαμνί οι 7 για τη «σοκολάτα» στο ρυμουλκό

neakriti.gr  15 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Στο σκαμνί οι 7 για τη «σοκολάτα» στο ρυμουλκό

Στην τελική ευθεία εισήλθε χθες η εκδίκαση της υπόθεσης του ρυμουλκού “Andreas”, το οποίο φέρεται να μετέφερε περισσότερους από 12,5 τόνους κατεργασμένης κάνναβης (“σοκολάτα”), αλλά και περισσότερα από 250.000 ναρκωτικά χάπια “Captagon”. Το “Andreas” είχε εντοπιστεί να πλέει τον Δεκέμβριο του 2017 περίπου 50 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Κρήτης.

 Οι Αρχές είχαν καταφέρει να βρουν τότε μέσα στο ρυμουλκό 6.177 κιλά “σοκολάτας”, ενώ είχαν συλληφθεί άπαντες οι ναυτικοί από το εξαμελές πλήρωμά του. Η εν λόγω ποσότητα αποτελούσε, μάλιστα, τη μεγαλύτερη ποσότητα “σοκολάτας” που έχει ποτέ βρεθεί και κατασχεθεί από τις ελληνικές Αρχές.

Για περίπου ένα χρόνο, το “Andreas” βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Πριν από λίγους μήνες το ρυμουλκό δημοπρατήθηκε και επρόκειτο να μεταφερθεί στο εξωτερικό. Λίγο πριν συμβεί αυτό, ωστόσο, έφτασε στις τοπικές διωκτικές Αρχές η πληροφορία ότι το πλοιάριο μετέφερε τον Δεκέμβριο του 2017 διπλάσια ποσότητα ναρκωτικών από αυτήν που εντοπίστηκε από το Λιμενικό.

Τον περασμένο Ιανουάριο, στελέχη του Λιμενικού έψαξαν εκ νέου στα αμπάρια του πλοίου, καταφέρνοντας να βρουν ακόμη 6,5 τόνους “σοκολάτας”, αλλά και περισσότερα από 250.000 χάπια “Captagon”. Πρόκειται για τα λεγόμενο “ναρκωτικό των τζιχαντιστών”. Τελικά, η συνολική ποσότητα της κατεργασμένης κάνναβης που φέρεται να μετέφερε το “Andreas” ανέρχεται στους 12,7 τόνους!


«Τους απείλησαν για να μπαρκάρουν»

Η δίκη για το πλοιάριο “Andreas” ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά προχθές και χθες Πέμπτη ολοκληρώθηκε η διαδικασία των απολογιών των συνολικά 7 ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Σημειώνεται ότι η εν λόγω δίκη αφορά μόνο στην πρώτη ποσότητα των ναρκωτικών, η οποία εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017 (6.177 κιλά “σοκολάτας”).

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν οι έξι Σύριοι ναυτικοί-μέλη του πληρώματος του “Andreas”, οι οποίοι παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατηγορούμενος είναι και ο φερόμενος τέως ιδιοκτήτης του ρυμουλκού, κυπριακής εθνικότητας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος υπεράσπισης των 6 ναυτικών, δικηγόρος Βαγγέλης Στρατουδάκης, οι εντολείς του δε γνώριζαν για το φορτίο των ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον κ. Στρατουδάκη, όταν κάποιοι εξ αυτών αντιλήφθηκαν το τι φορτώθηκε στο “Andreas” στην Κύπρο - από όπου μπάρκαρε με προορισμό τη Μάλτα, πριν εντοπιστεί από το Λιμενικό και οδηγηθεί σε λιμάνι της Κρήτης - εξέφρασαν την επιθυμία τους να αποχωρήσουν από το πλοιάριο.

Αυτό ανέφεραν, σύμφωνα με τον δικηγόρο, χθες οι εν λόγω ναυτικοί στις απολογίες τους, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου. Όπως δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Στρατουδάκης, όταν οι συγκεκριμένοι Σύριοι είπαν ότι δε θέλουν να ταξιδέψουν από τη στιγμή που το πλοιάριο μετέφερε ναρκωτικά, δέχτηκαν απειλές για τις ζωές τους, αλλά και τις ζωές των δικών τους ανθρώπων, αναγκαζόμενοι τελικά να μπαρκάρουν με το “Andreas”.

Όπως πρόσθεσε, εξάλλου, ο συνήγορος υπεράσπισης των έξι ναυτικών, οι εντολείς του μετέβησαν στην Κύπρο για να παραλάβουν το πλοιάριο για λογαριασμό του νέου πλοιοκτήτη και να το οδηγήσουν στη Μάλτα, όπου επρόκειτο να γίνουν εργασίες επισκευής του. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Κύπριος φερόμενος τέως πλοιοκτήτης υποστήριξε χθες στην απολογία του ότι δε γνώριζε επουδενί για το φορτίο των ναρκωτικών και σε καμία περίπτωση δεν έχει την οποιαδήποτε εμπλοκή.

Μετά το πέρας των απολογιών των 7 κατηγορουμένων, το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση για την Παρασκευή 12 Απριλίου. Εκείνη τη μέρα η δίκη θα συνεχιστεί με την πρόταση του εισαγγελέα της Έδρας.

 

neakriti.gr  15 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ