Θέμα mesaralive.gr: Σίβας, θέση κυρίαρχη στης ιστορίας τις σελίδες.

mesaralive.gr  24 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Θέμα mesaralive.gr: Σίβας, θέση κυρίαρχη στης ιστορίας τις σελίδες.

Ο Σίβας είναι ένα χωριό στολίδι του κάμπου αλλά και της ιστορίας.

Ο Σίβας είναι ένα χωριό στολίδι του κάμπου αλλά και της ιστορίας.

Το περίεργο είναι πώς ένας τόσο μικρός οικισμός να έχει τόσο σπουδαία ιστορία και στα χώματά του να έχουν γεννηθεί σημαντικές προσωπικότητες που στο πέρασμά τους σημάδεψαν τον τόπο μας. 
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος γεννημένος σε τούτον τον τόπο στα 970 μ. Χ. ενίσχυσε με τον προσωπικό του αγώνα την χριστιανική ζωή του τόπου, κυρίως στο Ρέθυμνο και στα Χανιά όπου έδρασε. Έκτισε κτίρια και ερημητήρια και βοήθησε στην αγροτική ανάπτυξη δημιουργώντας ελαιοτριβεία, μελισσοκομεία και οτιδήποτε μπορούσε και θεωρούσε ότι θα ήταν αναγκαίο για την ανάπτυξη των μοναστηριών αλλά και των φτωχών οικισμών πέριξ  αυτών. Όπως στην  Ι.Μ. Μυριοκεφάλων στο Ρέθυμνο.

Ο Ιωάννης Στεφανάκης ο επονομαζόμενος  "Σκουντής" γεννήθηκε σε εποχές δύσκολες, σε μια πατρίδα σκλαβωμένη κι εκείνος αγέρωχος ύψωσε το ανάστημά του και πολέμησε δίπλα στους μεγάλους οπλαρχηγούς Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη και ερχόμενος στο τόπο του, πλάι στο Ξωπατέρα, στο Κόρακα για μια ελεύθερη χώρα. 

Ο Θέμος Κορνάρος γεννήθηκε στον Σίβα, δάσκαλος κι επαναστάτης, με ψυχή ανυπότακτη με στάση ζωής ανθρώπινη, συγγραφέας - λόγιος θα έλεγα. Για τις αριστερές του πεποιθήσεις εξορίστηκε στον Αη Στράτη έως το 1952. Το 1959 συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία για τους εορτασμούς στο Πεκίνο για τα δέκα χρόνια στην εξουσία του Μάο Τσετούνγκ.   Πάτησε γερά τούτη τη γη αφήνοντας έντονα τ’ αχνάρι του στα γράμματα και τον πολιτισμό αλλά και στης ιστορίας τις σελίδες. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Σίβα φέρει τ' όνομά του, δραστήριος και ουσιαστικός παράγει πολιτισμό και το διανθίζει. Τώρα προτίθεται να συγκεντρώσει στοιχεία για τους δασκάλους αλλά και για τους ιερείς που γεννήθηκαν σε τούτο το χωριό.
Δεν μπορούμε όμως ν’ αγνοήσουμε τα’ αξιοθέατά του που επιβεβαιώνουν την ιστορία του και τον πολιτισμό του. 

Τη βρύση της «Αγίας Μαρίνας» - στο τρίδρομο κατηφορίζοντας στον κάμπο - λαϊκής αρχιτεκτονικής, το συνεταιριστικό ελαιουργικό εργοστάσιο της αγ. Μαρίνας με το σπουδαίο έργο των ανθρώπων που έχουν αναλάβει την αναβάθμισή του. Φυσικά πρωτεύοντα ρόλο έχει η δημιουργία του ελαιουργικού μουσείου στο χώρο του με τη συλλογή των παλαιών επαγγελματικών εργαλείων, ξεχασμένων χρόνους πολλούς και τώρα χάρη στην ιδιαίτερη επιμέλεια του κ. Συγκελάκη Γιώργου αλλά και όλου του χωριού και των συμμετεχόντων γίνεται ,όχι μόνο από το Σίβα αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, η συγκέντρωση υλικού αγροτικού ενδιαφέροντος για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μην ξεχάσουν οι νεότεροι. Αρκεί η πολιτεία να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση για να υλοποιηθεί η άμεση δημιουργία του και η αναβάθμισή του προς όφελος όλων. Ο Δήμος Φαιστού ας γρηγορήσει για να δούμε τον τόπο μας να παίρνει ζωή και τον πολιτισμό μας να ζωντανεύει.
Tην «οικία» του αγ, Ιωάννη του Ξένου λίγο πιο πάνω και σχεδόν απέναντι στο ύψωμα, από τον ιερό ναό του στην είσοδο του χωριού ερχόμενοι από τον κάμπο.
Ο επισκέπτης θαυμάζει στην είσοδο του χωριού την  παλιά βρύση επί εποχής τουρκοκρατίας- στολίδι και θύμηση συνάμα κάποιας εποχής.

Τι να πούμε για τα σπίτια του, που κουβαλούν την μακραίωνη ιστορία του , όπως και η μοναδική πλατεία του με το Σχολειό και την εκκλησία του Άη Γιάννη του Πρόδρομου να δεσπόζουν από το 1864. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο δωρητής μηχανικός Αλέξανδρος  Μανιδάκης πρόσφερε το σχέδιο. Θα μπορούσε ο κάθε επισκέπτης να το χαρακτηρίσει ως ένα θεατράκι εξαιρετικής ομορφιάς και αισθητικής να φυλλομετρά τους αιώνες αγναντεύοντας τον κάμπο της Μεσαράς.
Ο οικισμός είναι παραδοσιακός και ιστορικός συνάμα, διατηρεί την παράδοση τόσο στην αρχιτεκτονική αισθητική όσο και τη γαστρονομική γευσιγνωσία. Αποτελεί πόλο έλξης ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο εξαιτίας της απαράμιλλης ομορφιάς του και κυρίως της φιλοξενίας των κατοίκων. 
Οι τέχνες της υφαντικής, πλεκτικής, κεντήματος – μεταξοκεντήματος, καλαθοπλεκτικής αλλά και γραμμάτων βρίσκουν ως τόπο γέννησης, τον Σίβα.
Είναι σημαντικό λοιπόν να ενταχθεί στη λίστα της UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.


Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρoγράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

mesaralive.gr  24 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα