Τι αποφάσισε ο Υπουργός για την αποζημίωση των αγροτών

  22 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Τι αποφάσισε ο Υπουργός για την αποζημίωση των αγροτών

Μετά από μια ουσιαστική συζήτηση που έγινε στη διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι των αγροτών από την Κρήτη και ο κ. Μάκης Βορίδης, κατέληξαν σε μια σειρά από συμπεράσματα.

Συμπεράσματα, τα οποία αφορούν τον τρόπο με τον οποιο θα εξασφαλιστεί η  αποζημίωση των αγροτών, που είδαν τα λιόφυτα και τις καλλιέργειες τους να πλήττονται και τη φετινή παραγωγή να καταστρέφεται.

Όπως έχει γράψει ήδη το viannitika.gr ο μόνος τρόπος για την αποζημίωση των αγροτών είναι να αποδειχθεί ότι η ζημιά στις καλλιέργειες του νησιού, είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Με βάση λοιπόν τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, θα πρέπει να γινει άμεσα καταγραφή των ζημιών με ταυτόχρονη τεκμηρίωση των αιτίων για την καταστροφή.

Μόλις διαπιστωθεί το εύρος της ζημιάς θα γνωρίζουμε και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί το Υπουργείο για την αποζημίωση. Τα σενάρια είναι δύο: Η αποζημίωση είτε μέσω των de minimis ή η αποζημίωση  να έρθει μέσα από τα de minimis και ένα ποσό που θα προκύψει μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίστηκε είναι πως πρέπει να «τρέξουν» οι διαδικασίες και μέχρι την άφιξη του Υπουργού στην Κρήτη, το απόγευμα της 4ης Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο Υπουργός θα περιμένει αποτελέσματα και εξελίξεις ως τις 5 Δεκεμβρίου, όπου θα γίνει στο Ηράκλειο, μια ευρεία σύσκεψη, καθώς - όπως έχει τονιστεί - όσο πιο γρήγορα γίνει η καταγραφή, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε και νέα για την αποζημίωση των παραγωγών

Με προσωπικές ενέργειες

Με προσωπικές ενέργειες του ειδικού Συμβουλου του Υπουργου κ. Ανδρεα Στρατάκη που «έτρεξε το όλο θέμα», έχει επιτευχθεί η επίσπευση διαδικασιών με στόχο την άμεση και ουσιαστική αποζημίωση των παραγωγών που είδαν τις καλλιέργειες τους να πλήττονται ανεπανόρθωτα σε πολλές περιπτώσεις.

Ενόψει λοιπόν της επικείμενης επίσκεψης του Υπουργού Μάκη Βορίδη στις αρχές του Δεκέμβρη στην Κρήτη, όπως έχει ήδη γράψει το viannitika.gr, ο κ. Στρατάκης και το μέλος της ΟΑΣΝΗ  κ. Μιχάλης Καμπιτάκης επισημαίνουν πως, εφόσον διαπιστωθεί και τεκμηριωθεί ότι η αλλαγή στο κλίμα είναι η αιτία για αυτές τις ζημιές, τότε θα «κλειδώσουν» και οι αποζημιώσεις. «Θα πρέπει να δουλέψον οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να αποδειχθεί ότι η καταστροφή αυτή επήλθε λόγω της κλιματικής αλλαγής», είπε ο κ. Καμπιτάκης μεταξύ άλλων, που συμπλήρωσε λέγοντας πως «πρέπει να συνεργαστούμε και να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να κυνηγήσουμε ευθύνες και υπαίτιους, αλλά να στοχεύσουμε στην αποζημίωση των αγροτών. Για την απόδωση ευθυνών έχουμε χρονο».

 

  22 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα