Τι ζήτησαν οι Μεσαρίτες από τον Υπουργό - Ποια η ανησυχία τους

mesaralive.gr  24 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Τι ζήτησαν οι Μεσαρίτες από τον Υπουργό - Ποια η ανησυχία τους

Την στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών υποδομών στο πρωτογενή τομέα στο νησί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζήτησαν και οι Μεσαρίτες εκπρόσωποι των αγροτών και των τοπικών φορέων που βρέθηκαν στην ημερίδα για «την Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία»

Συγκεκριμένα τις απόψεις τους κατέθεσαν διαδοχικά ο διευθυντής του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού- Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Γιάννης Χαραλαμπάκης, του οποίου η τοποθέτηση είχε θέμα: «Οι αγρότες της Μεσαράς απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής» και ο Γραμματέας του ΤΟΕΒ Γέργερης Γιάννης Μανασάκης, του οποίου η τοποθέτηση είχε θέμα: «Πρακτικές Ορθής διαχείρισης του νερού».

Και οι δύο στάθηκαν στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Κρήτη, ζητώντας από τον Υπουργό να ενσκήψει στα προβλήματα που υπάρχουν και που θα εμφανιστούν πιθανά με πιο έντονο τρόπο στο μέλλον

Ο Αρναουτάκης

«Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής απασχολεί την Περιφέρεια Κρήτης από το 2014, και η περίπτωση της Κρήτης είναι ιδιαίτερη λόγω θέσης και γεωμορφολογίας. Με την υλοποίηση στοχευμένων ευρωπαϊκών έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια ως εταίρος, όπως το ADAPT2CLIMA που αφορά στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στα νησιά της Κρήτης, Σικελίας και Κύπρου για τον γεωργικό τομέα, ενδυναμώνουμε τις δομές της Περιφέρειας αναπτύσσοντας ένα σύστημα παρακολούθησης και αντιμετώπισης του προβλήματος προτείνοντας παράλληλα τις βέλτιστες λύσεις» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισημαίνοντας ότι, σε συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης, με το ΓΕΩΤΕΕ, με τα συναρμόδια Υπουργεία, με τους Δήμους και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους ΤΟΕΒ εκπονείται σχεδιασμός που στηρίζεται:

Στις υποδομές άρδευσης

Στην κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών

Στον ενιαίο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων

Στην προσαρμογή της γεωργίας στις νέες κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης τα επόμενα χρόνια.

Στον προσδιορισμό και την αξιολόγηση των κατάλληλων μέτρων προσαρμογής για τη μείωση της ευπάθειας και την αύξηση την ανθεκτικότητας της γεωργίας στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής

Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας ανέφερε, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης προετοιμάζει την περιφερειακή στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθορίζοντας τους γενικούς στόχους, τις κατευθυντήριες αρχές και τα εργαλεία εφαρμογής μιας αποτελεσματικής και αναπτυξιακής προσαρμογής, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τη διεθνή εμπειρία.

«Αυτή τη στρατηγική την έχουμε ήδη υποστηρίξει μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ-ενδεικτικά το 2018 για αρδευτικά έργα 27εκ. ευρώ- και των τομεακών προγραμμάτων θέτοντας τη βάση για να στηριχθούμε τα επόμενα χρόνια» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στη Βιάννο

Τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, η νέα ΚΑΠ, η βοήθεια και η ουσιαστική στήριξη των ομάδων παραγωγών και Συνεταιρισμών, τα αίτια και τις λάθος επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στην χρεοκοπία του Συνεταιρισμούς και τις Συνεταιριστικές Ενώσεις, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των Συνεταιρισμών προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας, το ολοκληρωμένο σχέδιο του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις ομάδες παραγωγών, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν στην Έμπαρο, στη Βιάννο, στην Άρβη και στην Ψαρή Φοράδα, με τους αγρότες, τους συνεταιριστές και τις ομάδες παραγωγών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, συνοδευόμενος από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, ξ. Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη και Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο κ. Αραχωβίτης κατέθεσε στεφάνι στη μήνη των πεσόντων κατά τη Γερμανική Κατοχή στο Ηρώο Ολοκαυτώματος Βιάννου.

Ο κ. Βαρδάκης ενημέρωσε τους Προέδρους των Συνεταιρισμών και τους παρευρισκόμενους αγρότες, ότι μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την μείωση κατά 33% των ασφαλιστικών εισφορών, το επόμενο διάστημα γίνεται προσπάθεια να μειωθεί και η φορολογία για τους συνεταιριζόμενους αγρότες.

Επίσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αγροτών στον Αμιρά και στην Άρβη, ότι τις επόμενες μέρες κλείνει ο φάκελος με πλήρη ωριμότητα για το φράγμα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου και θα προχωρήσουν αμέσως οι απαλλοτριώσεις, οπότε ξεκινά η υλοποίηση ενός έργου που είναι πραγματικά όνειρο πολλών ετών για ολόκληρο τον Δήμο Βιάννου και σίγουρα θα δημιουργήσει τις προοπτικές ανάπτυξης που έλειπαν από την περιοχή δεκαετίες.

 

mesaralive.gr  24 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα