Το κριθαράκι της νηστείας: 12 συνταγές με θαλασσινά, λαχανικά και όσπρια
_856_685_76.jpg)
Το νηστίσιμο κριθαράκι είναι φαγητό απλό και αγαπημένο. Είναι θαυμάσιο με θαλασσινά –με γαρίδες, σουπιές, καλαμάρια, χταπόδι, όστρακα–, αρωματισμένο με ούζο ή κρασί, νοστιμισμένο με το μελάνι της σουπιάς, με λίγο πέστο μαϊντανού, με μπαχαρικά και μυρωδικά… Εξίσου ωραίο και χορταστικό γίνεται όμως και με λαχανικά ή με όσπρια. Σε χωριά, σε νησιά, σε μοναστήρια, έχουμε συναντήσει πολλά πιάτα με πρωταγωνιστή το ζυμαρικό που βρίσκεται πάντοτε εύκαιρο στο ντουλάπι της κουζίνας: γίνεται γιουβέτσι μελωμένο, ζουμερό ή σπυρωτό, γίνεται σουπίτσα, δίνει υπόσταση, κάνει τα λίγα φαΐ. Στις συνταγές που ακολουθούν θα βρείτε από την κλασική εκδοχή του μακαριστού μοναχού Επιφάνιου για κριθαράκι με «φρούτα της θάλασσας» μέχρι ρεβύθια με μανέστρα όπως τα κάνουν στην Εύβοια. Φαγητά που δείχνουν πόσο γενναιόδωρη είναι η νηστίσιμη κουζίνα όταν βασίζεται σε καλά υλικά και σωστό μαγείρεμα.
Δείτε επίσης
- Η Μοσάντ επιβεβαιώνει ότι ο Χαμενεΐ είναι ζωντανός
- Πυρκαγιά στην περιοχή της Καρκαδιώτισσας
- Από τον Ιούνιο έχουν ξεσπάσει 1.050 φωτιές στην Ελλάδα - Δεκάδες τα αυτόφωρα
- Ερντογάν: «Άτοπη και δίχως νόημα η ανησυχία της Ελλάδας για τα βήματα που κάνουμε στην άμυνα»
- Πισίνες σε τουριστικά καταλύματα: Τι απαιτείται για τη λειτουργία τους, έλεγχοι και πρόστιμα