Μπακαλιάρος ανακατωμένος με το ρύζι- μια μεσαρίτικη/κερκυραϊκή συνταγή

gastronomos.gr  23 May, 2025 ΑΡΘΡΑ
Μπακαλιάρος ανακατωμένος με το ρύζι- μια μεσαρίτικη/κερκυραϊκή συνταγή

Γύρω στο 1650, 120 Κρητικοί από τους Αγίους Δέκα του Ηρακλείου εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα και δημιούργησαν το χωριό Άγιοι Δέκα. Ένα από τα πιάτα τους, ο μπακαλιάρος με ρύζι, έγινε σύντομα δημοφιλές και στους Κερκυραίους.

 

Υλικά

Μερίδες: 3

 500 γρ. μπακαλιάρος φιλέτο, παστός και ξαλμυρισμένος ή φρέσκος
 250 γρ. ρύζι Καρολίνα
 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
 1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο, ή ρίγανη
 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
 200 ml σπιτικός ζωμός ψαριού
 60 ml χυμός λεμόνι
 40 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
 1 φύλλο δάφνης
 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (προαιρετικά)
 40 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Διαδικασία

  1. Για τον μπακαλιάρο ανακατωμένος με το ρύζι, ξεκινάμε με τον μπακαλιάρο.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
  4. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα (αν βάλουμε), την πάπρικα, το θυμάρι, τον ζωμό ψαριού, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη και τον κουρκουμά (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε 500 ml νερό και αφήνουμε μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
  8. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ραντίζουμε με ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με βραστά χόρτα.

 

gastronomos.gr  23 May, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα