Τα βαφτίζουν όλα ντόπια -Ξεκινησαν οι έλεγχοι στην αγορά

mesaralive.gr  19 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Τα βαφτίζουν όλα ντόπια -Ξεκινησαν οι έλεγχοι στην αγορά

Πλησιάζει ο καιρός που η κατανάλωση κρέατος και τυροκομικών προϊόντων θα αυξηθεί ενόψει Πάσχα με τους πολίτες να αναζητούν το καλύτερο και ταυτόχρονα... ντόπιο.

Πόσο όμως αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί; Όχι σε μεγάλο βαθμό, μιας και όπως δείχνουν οι αριθμοί, η ζήτηση στην αγορά δεν μπορεί να καλυφθεί από την εγχώρια παραγωγή.

Σε μια προσπάθεια λοιπον να αποφευχθούν τα κρούσματα ελληνοποιήσεων, εχουν ήδη ξεκινήσει ενόψει Πάσχα οι έκτακτοι έλεγχοι σε όλα τα σημεία παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας τροφίμων.

Σε εορταστικό ρυθμό

Σε εορταστικούς ρυθμούς ετοιμάζονται για να κινηθούν και οι κρεοπώλες του Ηρακλείου, ευελπιστώντας ότι οι καταναλωτές θα κινηθούν - τουλάχιστον - στα περυσινά επίπεδα.

Σε ότι αφορά τους κρεοπώλες η αγορά αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με την περασμένη εορταστική περίοδο. Η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί τις τελευταίες μέρες πριν το Πάσχα. Για αυτό και οι επιχειρήσεις θα προμηθευτούν τις μεγαλύτερες ποσότητες τις επόμενες μέρες, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα υπαρχει επάρκεια και νωρίτερα.

Συμφωνα με τους κρεοπώλες οι καταναλωτές επιλέγουν τις τελευταίες μέρες, γιατί τα δώρα των μισθών καταβάλλονται μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα (λήγει η προθεσμία την Μ. Τετάρτη), αλλά και γιατί πολλοί περιμένουν τυχόν προσφορές. Ενώ υπαρχουν και αρκετοί  που θέλουν να είναι το κρέας όσο το δυνατόν πιο φρέσκο.

Φυσικά, τα τελευταία χρόνια, οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών έχουν αλλάξει άρδην. Εχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι μέρες, κατα τις οποίες οι Ηρακλειώτες ψώνιζαν ποσότητα κρέατος. Τώρα, όπως σημειώνει κρεοπώλης στο viannitika.gr όλοι αγοράζουν μόνο όσο χρειάζονται. 

Σε σχέση με τις τιμές και φέτος όπως ειπώθηκε παραπάνω θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με το 2018. Έτσι το αρνί αναμένεται να κοστίζει 8-8.5 ευρώ, το μοσχάρι (χωρίς κόκκαλο) 9-9.5 ευρώ το κιλό, το κατσίκι γάλακτος 9.5 ευρώ το κιλό και το γουρουνάκι γάλακτος 8.5 ευρώ το κιλό.

 

Οι έλεγχοι

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, ξεκίνησαν οι έκτακτοι έλεγχοι σε όλα τα σημεία παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας τροφίμων.

Στόχος η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή από το απαράδεκτο φαινόμενο της ελληνοποίησης τόσο των αυγών όσο και των αμνοεριφίων.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά, με έμφαση στα σημεία αιχμής αυτής της περιόδου, σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, σε καταστήματα πώλησης αυγών και τυροκομικών προϊόντων.

 

Οδηγίες

Μάλιστα έχουν εκδοθεί και οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες: 

Ολα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας, ωοειδή σφραγίδα με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου.

Τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και εφόσον φέρουν παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» αυτή να είναι επίσης χρώματος τυρκουάζ

Τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα σήμανσης, χρώματος επιλογής κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα αναγράφονται τα αρχικά της χώρας προέλευσης και ο κωδικός της εγκατάστασης

Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καστανού, αναγράφεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός της εγκατάστασης.

Τα νωπά κρέατα πρέπει να διατηρούνται και να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5οC και τα κατεψυγμένα σε -18 έως -20ο

Η έκθεση των σφάγιων αμνοεριφίων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του χώρου του καταστήματος πώλησης.

Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών

Τα κρεοπωλεία που διαθέτουν παρασκευαστήριο πρέπει να έχουν καταχωρηθεί στην οικεία περιφερειακή κτηνιατρική αρχή.

Οι χειριστές του κρέατος θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικά υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, αναρτημένα με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος σε εμφανές σημεί

Η κοπή κιμά στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή

Η αγορά και η φόρτωση κρεάτων σε μη επιτρεπόμενα μέσα μεταφοράς (Ι.Χ φορτηγά κ.λπ.) από πελάτες των επιχειρήσεων είναι παράνομη και η ευθύνη βαραίνει και τους προμηθευτές, οι οποίοι οφείλουν να ελέγχουν την καταλληλότητα του μεταφορικού μέσου

Αναγραφή σε όλα τα εμπορικά έγγραφα (δελτία αποστολής – τιμολόγια) η χώρα προέλευσης των κρεάτων με ευθύνη του αγοραστή και του πωλητή.

Τα αυγά πρέπει να πωλούνται με κέλυφος χωρίς ρωγμές, καθαρά, στεγνά, απαλλαγμένα από εξωτερικές δυσάρεστες οσμές

 

mesaralive.gr  19 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ